Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.10.2018 02:35

Hrad Lednica počas tohtoročnej turistickej sezóny navštívilo asi 6000 ľudí


Ilustračná snímka, zdroj: hradlenica.sk


Na hrade Lednica nad rovnomennou obcou v okrese Púchov ukončili tento víkend turistickú sezónu. Na zrúcaninu hradu v Bielych Karpatoch si tento rok našlo cestu možno 6000 ľudí.


 "Tohtoročná turistická sezóna bola veľmi úspešná. Prišlo omnoho viac turistov ako minulý rok. Minulý rok sme mali evidovanú návštevnosť viac ako 4000 ľudí, tento rok to bude možno o dve tisícky viac. A začína sa nám prejavovať aj zvláštny turistický fenomén, a síce, že nám chodia turisti každý rok na hrad pozerať postup prác, ako postupujeme s opravou hradíku," povedal pre TASR sprievodca na hrade Ľuboš Červený.       

Hrad počas turistickej sezóny podľa neho žije i viacerými podujatiami. "Každoročne na hrade robíme veľkú akciu Noc hradných zrúcanín, keď tu máme program, v dedine zase organizujú dožinky, počas ktorých zavíta na tento malý hrad okolo 600 ľudí. Každoročne máme otvorenie a uzatváranie hradnej brány, otvorenie býva okolo Veľkej noci a uzatváranie takto v polovici októbra," spresnil.       

Prispieť na obnovu hradu môžu i turisti, a to finančným príspevkom na účet združenia, zaplatením dobrovoľného vstupného alebo zakúpením suveníru. Medzi návštevníkmi sú však i takí, ktorí by sa radi na prácach na obnove priamo aj podieľali. "Môžu prísť na hrad na brigády, ktoré organizujeme párkrát do roka, kde ich i zaškolíme," priblížil sprievodca.       

Hrad Lednica podľa neho postavili niekedy v druhej polovici 13. storočia ako pohraničný strážny hrad, plnil veľmi dôležitú funkciu a strážil cestu, ktorá viedla cez údolie do českého kráľovstva. "Vystriedal veľké množstvo majiteľov a jeho najväčšími turistickými lákadlami sú určite tunel, ktorý má 12 metrov, je vysekaný cez skalu ako jediný prístup do palácových miestností. A potom taká rarita, 80 schodov vysekaných do skaly na vrchole brala, ktoré viedli na pozorovateľňu, na vežu, ktorá sa volala Straka. Aj dnes sa tam turisti dostanú a sú tam nádherné výhľady na okolie," dodal.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2019
Ukončenie turistickej sezóny na Hrade Sklabiňa
Občianske združenie Donjon, ktoré si tento rok pripomenulo 20. výročie svojho vzniku, pripravilo pútavý program na sobotu 12.10.2019 s názvom Ukončenie turistickej sezóny.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
22.11.2021
Spišský hrad navštívilo počas letnej sezóny takmer 122 000 ľudí
Dokopy 121.652 ľudí navštívilo Spišský hrad počas uplynulej letnej turistickej sezóny, podstatnú časť tvorili domáci turisti. Povedala to Mária Novotná, riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči.
viac
05.10.2022
Uplynulú letnú sezónu hodnotia na hrade pozitívne
Na Kežmarskom hrade nedávno oficiálne ukončili letnú turistickú sezónu, riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová ju hodnotí pozitívne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %