Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
27.06.2017 06:04

Horúčavy trápia aj vtáctvo v mestách


Pomôcť vtáčikom možno jednoducho, na okenný parapet či záhradku stačí umiestniť nízku misku, napríklad z kvetináča.


Horúčavy, ktoré zasiahli Slovensko, sú záťažou nielen pre ľudí, ale aj hniezdiace vtáctvo. Ornitológovia zaznamenali mnohé dehydrované vtáky, a preto prosia ľudí o pomoc. Nedostatkom vody počas horúcich dní trpia predovšetkým druhy žijúce v meste.


"Tropické letné dni nastali tento rok počas hniezdenia, ktoré ešte stále prebieha takmer u všetkých druhov. Vtáky využívajú vodu na pitie aj na okúpanie – chladia si takto organizmus a starajú sa o svoje perie. V rámci hniezdnej sezóny sú náchylné na jej nedostatok najmä mláďatá," hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).       

Pre operence je podľa jeho slov dôležité mať niekoľko vodných zdrojov v blízkej vzdialenosti, v prípade straty jedného je tak prítomný ďalší. "Inak musia zaletovať za vodou na veľké vzdialenosti, čo pre ne predstavuje nielen energeticky náročný proces, ale aj vystavenie rizika predácie hniezd. Čas potrebný na kŕmenie je míňaný na čas strávený pitím, respektíve vodným kúpeľom. Navyše, v mestách je voda počas horúčav často iba v krátkom období – po búrkach vo forme mlák," vysvetlil Slobodník.      

Ornitológovia v posledných dňoch objavili viacero dehydratovaných mláďat. "Vtáctvu teraz môže pomôcť každý z nás - vhodným spôsobom je budovanie alebo inštalácia vodných napájadiel či kúpalísk vo forme misky s vlažnou vodou. Môžeme do nej vložiť konárik či kamene pre lepší prístup k vode. Je dobré použiť plytšiu nádobu – napríklad z kvetináča, aby sa v nej vtáky neutopili. Inštalujeme ju do polotieňa, aby sme zabránili prehriatiu vody. Napájadlo nedávame na miesta s hustým porastom, kde sa vtáky necítia bezpečne z dôvodu možnej predácie - najmä vo forme mestských mačiek," priblížil Slobodník.      

Dôležité je vodu pravidelne obmieňať a v prípade, že s dostupnosťou vody pre operence začneme, vytrvať najmä počas horúcich dní až do konca leta. Vtáky si zdroj rýchlo nájdu a v prípade opakovanej návštevy si toto miesto aj zapamätajú. "Sýkorky, pinky, kanáriky, drozdy či stehlíky patria medzi častých návštevníkov najmä v skorých ranných či obedňajších hodinách. Kochanie sa pohľadom na striekajúce kvapky vody od trepotu vtáčích krídel nám zaručene spríjemní letné dni," zhrnul Slobodník.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2020
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia vtákov
Od mája môžu ľudia sledovať živý prenos hniezdenia myšiarky ušatej, sokola myšiara či sokola červenonohého. Informovala o tom Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.
viac
24.07.2020
Dúbravka rozmiestnila osem vtáčích napájadiel, pomáhať môžu aj ľudia
Bratislavská Dúbravka rozmiestnila niekoľko vtáčích napájadiel, aby pomohla operencom dostať sa ľahšie k vode počas teplých letných dní. Misky na reťaziach s vtáčou plastikou sú zavesené na stromoch v ôsmich rôznych lokalitách.
viac
18.01.2022
V Pieninách sa uskutočnilo zimné sčítanie vodného vtáctva
Uplynulý víkend sa uskutočnilo v poradí už 55. medzinárodné zimné sčítanie vodného vtáctva na Slovensku. Do podujatia sa zapojil aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR (MŽP) Michal Kiča.
viac
30.06.2022
Na námestí pribudol vodný bar, otvorený bude počas horúcich letných dní
Na Námestí sv. Egídia v Poprade pribudol vodný bar, samospráva tak reaguje na veľmi horúce letné dni a prináša možnosť osviežiť sa bezplatne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %