Nedeľa 12.05.2024
Dnes má meniny 
Pankrác
°C
16.08.2022 02:25

Horné Vestenice chcú zrekonštruovať prvky protipovodňovej ochrany


Ilustračná snímka: (tasr).


Samospráva Horných Vesteníc (okres Prievidza) plánuje zabezpečiť rekonštrukciu a revitalizáciu prvkov protipovodňovej ochrany na potoku v obci.


Úpravou koryta, ako i vybudovaním retenčného priestoru sleduje aj rozšírenie vodných plôch pre zvýšenie biodiverzity.

"Vybudovaním retenčného priestoru, ktorý sa bude plniť len počas povodňových prietokov, sa dosiahne zníženie povodňového ohrozenia," uviedla samospráva v zámere, ktorý predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Priestor bude podľa nej zároveň slúžiť aj ako sekundárne rozšírenie vodných plôch pre zvýšenie biodiverzity. "Vybudovaním retenčného priestoru spolu s čiastočným odklonením prívalovej vlny z koryta obecného potoka dôjde k zmenšeniu ohrozenia územia zaplavovaného vodným tokom, zmenšia sa investície na údržbu čiastočne deštruovanej jestvujúcej úpravy toku a vyvolané investície v zastavaných častiach," skonštatovala obec. Revitalizáciou toku čo najbližšie k jeho prirodzenému stavu bude podľa nej tiež zachovaná jeho ekologická funkcia v krajine.

Celkové náklady na realizáciu prvkov protipovodňovej ochrany obecná samospráva odhadla približne na 200 000 eur. Investíciu má záujem zrealizovať v nasledujúcich rokoch.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2019
Leto je sezónou salmonelových epidémií
Od začiatku roka k 31. júlu bolo na Slovensku hlásených 179 epidémií salmonelózy. Išlo o osem väčších epidémií s počtom chorých 5 až 62. V Banskobystrickom kraji bolo z tohto počtu hlásených 19 epidémií salmonelózy. Väčšinu z nich hlásili epidemiológovia za ostatné teplejšie mesiace.
viac
16.11.2019
ŠOP spustila finančné dotácie pre projekty na ochranu prírody
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR spustila na rok 2020 dotácie pre Program ochrany prírody. Maximálna výška dotácie je 5000 eur pre fyzické osoby, obce, občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie.
viac
24.02.2020
Učitelia budú môcť na etickej výchove vyučovať o ochrane zvierat
Učitelia budú môcť od budúceho školského roka vyučovať žiakov na etickej výchove o ochrane zvierat. Na odporúčaní sa zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová dohodla s predmetovou komisiou Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ).
viac
19.03.2020
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený na územiach s 3. až 5. stupňom ochrany
Zber medvedieho cesnaku nie je povolený v chránených územiach s tretím až piatym stupňom ochrany. Za nezákonné natrhanie hrozí vinníkovi pokuta. Upozorňuje na to Štátna ochrana prírody SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %