Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
17.10.2023 10:00

Horehronské múzeum v Brezne otvára podujatie na tému tajuplných bytostí


Pozvánka na podujatie


Horehronské múzeum v Brezne otvára zimný cyklus podujatia, ktoré spája zážitok a odborný výklad na tému tajuplných bytostí. Expozíciu tvoria postavy v životnej veľkosti.


TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.         Ako uviedla, bytosti existovali v minulosti v predstavách ľudí ako možná súčasť života. "Kto mohol, tak sa im snažil vyhýbať, prípadne robiť všetko pre to, aby sa zamedzilo ich pôsobeniu," spresnila. Podľa jej slov konkrétne udalosti zostali zachované prostredníctvom zozbieraných a spísaných rozprávaní.         Doplnila, že téma ponúka rôzne podoby interpretácie s využitím viacerých umeleckých stvárnení. Na štandardnú výstavnú inštaláciu tradičného izbového interiéru použijú viac ako 120 predmetov z etnologického fondu múzea. Sú to predmety zo zbierok nábytku a drobného kuchynského inventára, ako aj odevné súčiastky a textil.         Dominantou podujatia sú figuríny z dielne výtvarníkov, ktoré stvárňujú vybrané postavy. Návštevníci budú mať možnosť vypočuť si niektoré povery. Okrem toho sa im budú prostredníctvom smerových reproduktorov prihovárať aj figuríny.         Akciu s názvom Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí si môžu záujemcovia pozrieť v Horehronskom múzeu v Brezne od 21. októbra do 25. novembra. V týždni sú vyhradené termíny pre školy, pre verejnosť to bude každú sobotu popoludní.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2019
Unikátna pamiatka, pôvodný mangeľ na konský pohon, sa dočkal obnovy
V Brezne Horehronské múzeum spravuje národnú kultúrnu pamiatku - mangeľ na konský pohon - technické zariadenie z prvej polovice 19. storočia, ktoré slúžilo na úpravu tkanín.
viac
11.11.2020
Horehronské múzeum "rozkvitne" ornamentmi na tradičnom odeve i keramike
V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament vždy významné miesto. Objavoval sa v bohatých variáciách založený na geometrických, florálnych či figurálnych motívoch na tradičnom odeve alebo keramike.
viac
05.10.2021
Priestory Horehronského múzea budú patriť tajuplným bytostiam
Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí je názov nového zážitkového podujatia, ktoré bude v priestoroch Horehronského múzea v Brezne verejnosti prístupné od 30. októbra do 4. decembra.
viac
08.03.2023
Múzeum vyhlásilo súťaž o najkrajšiu kraslicu, prihlásiť sa môže ktokoľvek
Horehronské múzeum v Brezne vyhlásilo druhý ročník súťaže Veľkonočná pisanka, ktorej cieľom je prezentovať výrobcov kraslíc a podporiť i pomôcť uchovávať tradičné ľudové remeslá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %