Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.05.2019 05:05

Historický festival pri gotickom kostole navštívili stovky ľudí


Na snímke účastníci festivalu Z histórie Malohontu, ktorý sa konal pri gotickom kostole v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Niekoľko stoviek návštevníkov zavítalo na nultý ročník festivalu Z histórie Malohontu, ktorý sa v sobotu konal pri gotickom kostole v obci Kraskovo v okrese Rimavská Sobota.


Jeho súčasťou boli odborné prednášky o hudbe a kostoloch z čias gotiky, ale aj ukážky historického šermu, dobovej gastronómie, remeselnícky jarmok a ďalšie atrakcie.       

„S návštevnosťou sme spokojní. Veríme, že ľudia, keďže sú takí usmiati, sú asi naozaj spokojní a že sa im to tu páči, pretože je to trochu iný typ podujatia, aký bežne v regióne robíme. Môžem povedať, že je to asi jediný festival tohto druhu v Malohonte,“ uviedla pre TASR Stanislava Zvarová z organizačného tímu.       

Dramaturgom podujatia bol regionálny historik Viktor Brádňanský. „Myslím si, že pre divákov bola najzaujímavejšia šermiarska časť, pretože aj deti sú nadšené, keď vidia rytierov v brneniach. Máme tu tiež turecký tábor a keď bojovníci strieľajú z predoviek, tak je to pre najmenších zážitok,“ poznamenal Brádňanský.       

Ako dodala Zvarová, zatiaľ to vyzerá tak, že festival by sa mohol dočkať v Kraskove aj ďalších ročníkov. „Naším cieľom bolo síce robiť putovný festival, ale nejako nám to tu prirástlo k srdcu a budeme v Kraskove pokračovať, ak sa nám na podujatie podarí získať zdroje,“ avizovala.       

Organizátormi festivalu bolo občianske združenie Rodon Klenovec, Gemersko-malohontské osvetové stredisko v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, obec Kraskovo, zbor Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Kraskovo, Miestna akčná skupina Malohont a Mikroregión Teplý Vrch. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2016
Festival Východná prezentuje ľudovú kultúru už 62. rokov
Najstarší a najväčší folklórny festival na Slovensku - Východná, považujú mnohí za synonymum tradičnej ľudovej kultúry Slovákov. Podľa Zuzany Račkovej z Národného osvetového centra účinkovali v 62. ročníkoch desaťtisíce folkloristov a navštívili ho státisíce ľudí.
viac
23.08.2016
Nový festival v Nitrianskom Rudne priblíži pastiersku kultúru
Pasenie oviec a salašníctvo, ktorému sa v minulosti venovali obyvatelia belanskej doliny na hornej Nitre, priblíži Festival pastierskej kultúry. Prvý ročník podujatia sa uskutoční 27. augusta od 10. hodine pri priehrade v Nitrianskom Rudne (okres Prievidza).
viac
21.06.2019
Festival bude zaujímavou konfrontáciou so šachistami zo zahraničia
Mladí šachisti sa už tradične koncom júna stretávajú v Liptovskom Mikuláši. Tento rok je to už 13. ročník Medzinárodného šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019. Počet zahraničných účastníkov sa na festivale každoročne zvyšuje.
viac
25.05.2020
Nová strecha nad bočnou loďou gotického kostola ochráni nástenné maľby
Potrebnú ochranu historických nástenných malieb v bočnej lodi gotického kostola v Štítniku v okrese Rožňava zabezpečí nová šindľová strecha, ktorá nahradila pôvodnú schátranú krytinu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %