Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.06.2019 02:05

Festival bude zaujímavou konfrontáciou so šachistami zo zahraničia


Ilustračné foto: Ján Fortiak


Mladí šachisti sa už tradične koncom júna stretávajú v Liptovskom Mikuláši. Tento rok je to už 13. ročník Medzinárodného šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019. Počet zahraničných účastníkov sa na festivale každoročne zvyšuje.


Medzinárodný šachový festival mládeže LIPTOV 2019 organizuje Liptovská šachová škola z Liptovského Mikuláša. Tohtoročný 13. ročník šachového festivalu mládeže je zaujímavý aj tým, že v dňoch 24. až 27. júna bude v hráčskych miestnostiach v Kongresovom centre v areáli Holiday Village Tatralandia  viac mladých šachistov zo zahraničia ako domácich – zo Slovenska.

Prihlásených je 169 účastníkov, z toho 99 hráčov zo zahraničia. Celkový počet účastníkov s trénermi, rodičmi a sprievodnými osobami sa vyšplhá na viac ako 300.

 Štyri samostatné turnaje aj FIDE Open turnaj

Šachové partie sa budú hrať v štyroch samostatných turnajoch. Hlavným podujatím je turnaj štvorčlenných mládežníckych družstiev, medzi ktorými nebudú chýbať družstvá zo Sankt Peterburgu, Budapešti, Opavy a Jastrzebieho. Silné medzinárodné aj slovenské zastúpenie bude mať turnaj do 11 rokov, kde vyhodnotia i kategóriu do 9 rokov. Samostatný turnaj majú i mládežníci do 15 rokov. Pre sprievodné osoby, rodičov aj šachistov starších ako 18 rokov usporiadatelia pripravili samostatný FIDE Open turnaj.

„Pre mnohých mladých šachistov je to prvé stretnutie so zahraničnými hráčmi a zároveň je to veľmi vhodná príprava pre reprezentantov Slovenska na majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy a majstrovstvá Európskej únie,“ povedal Juraj Ivan, riaditeľ šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019 a vedúci Liptovskej šachovej školy.

Pevné miesto v medzinárodnom mládežníckou kalendári

„Konfrontácia so šachistami zo zahraničia je veľmi zaujímavá najmä v tomto roku, keď sa na Slovensku budú prvých jedenásť augustových dní konať Majstrovstvá Európy mládeže od 8 do 18 rokov,“ dodal Juraj Ivan s tým, že európske šachové zápolenie sa uskutoční v Incheba Expo aréne v Bratislave. Turnaj v Liptovskom Mikuláši má však aj napriek konaniu majstrovstiev Európy na Slovensku pevné miesto v medzinárodnom mládežníckom kalendári.

Partie Šachového festivalu mládeže LIPTOV 2019 si budú môcť pozrieť aj fanúšikovia tohto športu kdekoľvek sa budú nachádzať, pretože budú prenášané online. „Budeme prenášať všetkých dvadsaťštyri partií z turnaja družstiev a rovnaký počet partií z individuálnych turnajov,“ informoval riaditeľ podujatia. O technické zabezpečenie online prenosu sa postará Martin Pogádl. Hlavným rozhodcom turnaja bude Karol Pekár.

Liptovskú šachovú školu dlhodobo funkcionári Slovenského šachového zväzu považujú za kvalitného organizátora vrcholných slovenských a medzinárodných šachových podujatí pre mládež. O priebeh každého z nich sa stará nielen organizačný tím, ale aj rodičia šachistov, dobrovoľníci a, samozrejme, nechýba podpora rodiny organizátorov, pretože pripraviť také veľké podujatie je náročné na čas.

Miesto konania festivalu je predurčené aj na zaujímavé strávenie voľného času, či už v meste Liptovský Mikuláš a jeho okolí alebo vo vodnom svete akvaparku. Vo voľnom čase sa tak súperenie nad šachovnicami zmení na nadväzovanie či rozvíjanie kamarátskych vzťahov.

 

 

 

Autor: (lss)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2016
Stovky motorkárov z celého sveta zavítajú do Liptovského Mikuláša
Liptovský Mikuláš sa v týchto dňoch stáva dejiskom svetového stretnutia mototuristov. Akcia s názvom FIM Rally 2016 sa na Slovensku uskutoční po prvý raz. Hlavnému programu budú venované dni od 29. júna do 1. júla v Liptovskom Mikuláši.
viac
15.06.2018
Myšlienku spolupráce krajín už od najmladšej generácie napĺňajú aj živým šachom
Účastníci z ôsmich krajín prídu do Liptova, aby si porovnali svoje majstrovstvo v kráľovskej hre v rámci Medzinárodného šachového tábora V4 LIPTOV 2018
viac
20.12.2018
Do Jasnej bezplatne
Už od stredy 26. decembra 2018 začínajú na Liptove premávať bezplatné SKI & AQUA BUS-y. Lyžiarov budú voziť na zjazdovky do Jasnej z celej Demänovskej doliny. Zároveň spoja svahy Jasnej s Liptovským Mikulášom, Aquaparkom Tatralandia, Bešeňovou, s kúpeľmi na Lúčkach a tiež Liptovským Jánom.
viac
30.12.2020
Liptovské mestá a obce podpísali memorandum o príprave stratégie rozvoja
Predstavitelia Ružomberka, Liptovského Mikuláša a okolitých obcí podpísali v utorok Memorandum o príprave Integrovanej územnej Stratégie mestského rozvoja Ružomberok-Liptovský Mikuláš. Informoval o tom hovorca mesta Ružomberok Viktor Mydlo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %