Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.12.2021 11:35

Gröhling: V roku 2021 sme presadili zjednotenie financovania a riadenia školstva


Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Snímka zdroj: (minedu.sk).


V roku 2021 sa podarilo presadiť zjednotenie financovania a riadenia školstva, čo bola systémová zmena dlhodobo požadovaná od roku 2013. Zrovnoprávnilo sa financovanie verejných, súkromných a cirkevných škôl. V rozhovore pre TASR to uviedol minister Branislav Gröhling.


Šéf rezortu školstva poznamenal, že otvorili trh s učebnicami a školám tak uľahčili ich nákup. Ako vysvetlil, už nebudú musieť robiť komplikovaný proces verejného obstarávania a učebnice budú vedieť zabezpečiť priamo.

"Podarilo sa nám presadiť novelu zákona o verejných výskumných inštitúciách, ako aj reformu Slovenskej akadémie vied (SAV), ktorú predošlá vláda nedokončila," povedal Gröhling. Vďaka nej bude SAV môcť fungovať efektívnejšie, užšie spolupracovať s podnikateľským sektorom a pretavovať tak svoje vedecké poznatky do praxe.

Minister priblížil, že v zákonoch tiež priniesli definíciu inkluzívneho vzdelávania, podporných tímov či národnostného školstva. "Prinášame v nich reformu poradní, ktorá zjednotí diagnostické procesy a postupy, poradenský systém sprehľadní a prinesie ho bližšie k deťom a rodičom. Zaviedli sme možnosť slovného hodnotenia či nové možnosti dokončenia základnej školy pre tých, ktorí ju nedokončili," uzavrel minister školstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2021
V kalendári od nového roka pribudol ďalší štátny sviatok i pamätné dni
Od roku 2021 pribudol v kalendári ďalší štátny sviatok. Je ním Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu, ktorý pripadá na 28. októbra. Nebude však dňom pracovného pokoja. Pribudnú tiež štyri pamätné dni.
viac
11.05.2021
ZMOS na rokovaní s ministrom školstva
Koncom minulého týždňa sa uskutočnilo rokovanie zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska s ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Spoločné rokovanie iniciovalo Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
26.08.2021
Položili sa základy reformy školstva
Vláda schválila tri novely zákonov, na ktorých pracoval rezort školstva a ktoré pôjdu do Národnej rady SR. Zákony reagujú na plánovanú reformu obsahu vzdelávania, digitalizáciu, reformu poradenského systému či zmeny vo vzdelávaní učiteľov.
viac
05.09.2022
B.Gröhling: I tento rok prinesieme opatrenia, sú krokmi k modernejšiemu školstvu
V príhovore k začiatku školského roka 2022/2023 to v nedeľu večer v RTVS uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling s tým, že zmeny tvoria učitelia a riaditelia, čiže ľudia, ktorí prišli na ministerstvo školstva spred katedry alebo z riaditeľskej kancelárie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %