Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.07.2022 11:00

Fiľakovo podáva projekty za jeden a pol milióna eur


Snímka zdroj: obnova,sk


Poslanci mestského zastupiteľstva vo Fiľakove na svojich ostatných dvoch zasadnutiach schválili tri žiadosti o dotácie v hodnote bezmála jeden a pol milióna eur. Projekty sú výsledkom iniciatívy Catching up regions 2, v ktorej samospráva spolupracuje so župou a Svetovou bankou.


Tri projekty, v rámci ktorých žiada mesto dotácie z operačného programu Ľudské zdroje, sú zamerané na desegregáciu dvoch najzanedbanejších častí mesta. Prvou z nich je lokalita Bottovej ulice v blízkosti železničnej stanice. V bytovkách na ulici žije takmer 400 obyvateľov vylúčených komunít. V okolí bytoviek sa v súčasnosti nachádzajú iba nespevnené cesty bez chodníkov, chýba aj odvádzanie dažďovej vody. Na miestne dnešných štrkových ciest majú vďaka projektu vzniknúť asfaltové cesty a chodníky s priechodmi pre chodcov, parkoviská zo zatrávňovacej dlažby, obnoviť sa majú verejná zeleň i osvetlenie. Projekt v hodnote takmer 718-tisíc eur bude, v prípade jeho úspešnosti, mesto spolufinancovať piatimi percentami.

Ďalšie dva projekty s podobným zameraním sa týkajú ulíc v podhradí – Jilemnického, Puškinova a Švermova. Ulice, ktoré sa nachádzajú v historickom centre mesta, dodnes nemajú spevnené cesty, sú bez kanalizácie i vodovodu. Časť z takmer 200 tam žijúcich obyvateľov používa žumpy, časť iba suché toalety. Dažďová voda nie je odvádzaná, preto sú počas dažďov znečisťované aj studne obyvateľov, ktoré sú pre nich jediným zdrojom pitnej vody. „Ulice sú zároveň urbanistickou jazvou centra mesta a podhradia, v ktorom sa pohybuje množstvo turistov. Bez toho, aby sme v tejto lokalite vybudovali cesty, vodovod a kanalizáciu, sa nám celé podhradie nikdy nepodarí integrovať do zvyšnej časti mesta - ani z urbanistického hľadiska, ani z hľadiska životnej úrovne jej obyvateľov. Pokiaľ sa nám núkajú možnosti, ako to zrealizovať takmer výhradne z „cudzích“ peňazí, musíme to využiť,“ vyjadril sa primátor Attila Agócs.

Prvý z projektov týkajúcich sa podhradia je zameraný na rozšírenie verejnej kanalizácie a vodovodu o dĺžke 407 a 234 metrov. Vodovodné prípojky nie sú súčasťou projektu, napojenie záujemcov bude po ukončení prác riešiť prevádzkovateľ vodovodu. Celkové výdavky projektu sú vyčíslené na vyše 311-tisíc eur, z ktorých má byť v tomto prípade suma plne hradená z dotácie, bez spolufinancovania zo strany mesta. Posledný projekt plynule nadväzuje na predchádzajúci. Vďaka nemu by sa, po ukončení napojenia lokality na vodovod a kanalizáciu, vybudovali na týchto uliciach asfaltobetónové cesty a kamenné chodníky s odvodom dažďovej vody. Projekt v hodnote 340-tisíc eur by v prípade jeho úspešnosti mesto spolufinancovalo piatimi percentami.

Autor: Mgr. Klaudia Mikuš Kovácsová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2017
Na obnovu podhradia a dolného hradu vo Fiľakove získala samospráva 928 000 eur
Dolný hrad a podhradie Fiľakovského hradu v meste Fiľakovo v Lučeneckom okrese čaká rozsiahla rekonštrukcia. Umožní ju dotácia vo výške takmer 928 000 eur.
viac
03.05.2019
Do uzavretia výzvy ostáva pár dní
Už len desať dní, do 13. mája 2019, je možné prihlasovať projekty, ktoré podporí Žilinská župa dotáciami z participatívneho rozpočtu. Župa malým komunitným projektom, ktoré pomôžu zlepšiť životné prostredie, rozdelí 140-tisíc eur.
viac
15.07.2022
Fiľakovo sa uchádza o takmer 1,5 milióna eur na rozvoj zanedbaných častí mesta
Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec sa uchádza o dotácie v celkovej hodnote takmer 1,5 milióna eur, ktoré chce využiť na rozvoj najviac zanedbaných častí mesta. Tri projekty sú zamerané na budovanie nových ciest a chodníkov, kanalizácie i vodovodu.
viac
28.08.2023
Mesto v najzanedbanejších uliciach rozširuje vodovod i kanalizáciu
V meste Fiľakovo sa v uplynulých týždňoch rozbehli práce na rozšírení vodovodu a kanalizácie v podhradí. Projekt je zameraný na desegregáciu jednej z najzanedbanejších častí mesta, samospráva naň získala dotáciu vo výške približne 331 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Klaudia Mikuš Kovácsová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %