Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
03.05.2023 02:25

Fiľakovo by privítalo koncepčnejšie výzvy na zmiernenie klimatickej krízy


Ilustračná snímka.


Mesto Fiľakovo v okrese Lučenec považuje za prínosné, ak by štát výrazne zjednodušil proces uchádzania sa o dotácie na zníženie dôsledkov klimatickej krízy.


Uviedla to hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová v reakcii na analýzu Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), podľa ktorej patrí aj okres Lučenec k extrémnymi horúčavami najohrozenejším oblastiam.

"Pomohli by koncepčnejšie výzvy s väčšími balíkmi vyčlenených financií, o ktoré by sa dalo uchádzať, keďže malé desaťtisícové projekty výraznejšie tento trend zabrzdiť nedokážu," skonštatovala samospráva. Ako dodala, zmeny klímy sa vo Fiľakove prejavujú najmä v letných mesiacoch, keď teploty neraz dosahujú i hranicu 40 stupňov Celzia. Problémom sú aj pretrvávajúce suchá, ktoré sa prejavujú na stave mestskej zelene a mikroklímy mesta.

Na prejavy zmeny klímy sa vo Fiľakove snažia reagovať predovšetkým rozširovaním a starostlivosťou o mestskú zeleň. Vlani v mestskom parku samospráva vysadila 23 ovocných stromov, tento rok na Deň Zeme v rámci mesta pribudlo vyše 70 okrasných i ovocných druhov drevín a krov. S úpravou verejnej zelene mesto pracuje aj pri realizácii rôznych projektov.

"V posledných rokoch sa verejná zeleň upravila napríklad počas rekonštrukcie podhradia. S podobnými úpravami sa ráta aj v úspešnom projekte regenerácie vnútrobloku na uliciach Parková, Sládkovičova a Železničná či v pripravovanom projekte na revitalizáciu predstaničných priestorov na Železničnej ulici a riešenie depresnej záhrady," priblížila Mikuš Kovácsová.

Zmene klimatických podmienok sa mesto snaží prispôsobovať aj zatepľovaním verejných budov a zefektívnením ich energetickej náročnosti. V uplynulých rokoch samospráva komplexne obnovila dve materské školy či budovu bývalej základnej školy, ktorá slúži ako denný stacionár i sídlo mestskej polície.

"V súčasnosti máme vypracované projekty na obnovu a zníženie energetickej náročnosti budov mestského kultúrneho strediska, troch základných škôl i obnovu historickej radnice. S nimi sa chceme uchádzať o prostriedky z plánu obnovy," dodala hovorkyňa mesta.

Podľa analýzy Vedúci! Horia obce!, ktorú publikoval IEP, je extrémnymi horúčavami najohrozenejší juh Slovenska. Najrizikovejšími okresmi sú Bratislava I, Komárno a Nové Zámky, vysoký stupeň ohrozenia majú aj Šaľa, Lučenec či Rimavská Sobota. V okrese Lučenec IEP doteraz nezaznamenal taký vysoký počet tropických dní a nocí ako napríklad v Nových Zámkoch či Komárne, v budúcnosti tam však očakáva prudší nárast teplôt.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2020
Vláda schválila nízkouhlíkovú stratégiu do roku 2030
Viaceré opatrenia, ktoré majú Slovensko posunúť bližšie k dosiahnutiu klimatickej neutrality, sú zhrnuté v Nízkouhlíkovej stratégii rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Na štvrtkovom (5. 3.) rokovaní ju schválila vláda.
viac
19.07.2021
Nová stratégia na ochranu a obnovu lesov EÚ
Európska komisia prijala minulý týždeň novú stratégiu lesného hospodárstva EÚ do roku 2030, ktorá je jednou z hlavných iniciatív Európskej zelenej dohody a vychádza zo stratégie EÚ v oblasti biodiverzity do roku 2030.
viac
10.11.2021
Zelená strecha na škôlke vo Svidníku dostala ZELENÚ
Na vybudovania zelenej strechy získalo mesto Svidník finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia vo výške 166 320,19 eur. Pre tento účel bolo schválené mestským zastupiteľstvom spolufinancovanie mesta vo výške 5 %.
viac
28.04.2023
Horúčavy sa mesto snaží zmierňovať aj zelenou a modrou infraštruktúrou
Mesto Lučenec sa snaží extrémne horúčavy zmierňovať napríklad budovaním zelenej a modrej infraštruktúry. Opatrenia súvisiace s adaptáciou na zmeny klímy financuje najmä z mimorozpočtových zdrojov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %