Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.11.2022 04:15

Európskym zeleným mestom pre rok 2024 bude španielska Valencia


Ilustračná snímka.


Európska komisia (EK) už od roku 2010 udeľuje mestám, ktoré dokážu skĺbiť životné prostredie s kvalitným bývaním a udržateľným rozvojom, titul Európske hlavné zelené mesto a ceny Európsky zelený list.


Po splnení podmienok si pre rok 2024 vyslúžila titul španielska Valencia a ceny si odniesli mestá Elsinore z Dánska a Velenje zo Slovinska.

Zlepšenie životného prostredia a klímy je globálnym cieľom. Snažia sa o to menšie aj väčšie mestá a ich snahu už viac ako dekádu oceňuje aj Európska komisia. Každý rok sa do súťaže môžu prihlásiť mestá, ktoré vedia spojiť životné prostredie, bývanie a udržateľnosť. Tento rok Komisia vybrala ako Európske hlavné zelené mesto pre rok 2024 Valenciu a o cenu Európsky zelený list sa podelia mestá Elsinore z Dánska a Velenje zo Slovinska. Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius po oznámení víťazov uviedol, že tieto mestá "tvrdo pracujú" na budovaní zdravšieho a zelenšieho prostredia pre svojich obyvateľov a sú tak inšpiráciou pre ostatné lokality v Európe.

Nielen titul, ale aj finančná podpora

V súťaži sa neudeľuje iba titul pre víťaza, ale ocenené mestá získajú aj finančnú odmenu. Valencia získala 600.000 eur za svoje úspechy v oblasti trvalo udržateľného cestovného ruchu, klimatickej neutrality a spravodlivého a inkluzívneho zeleného prechodu. “Mesto zaujalo aj svojou prácou na zlepšení kvality ovzdušia a na obnove prírodných ekosystémov,” uviedla Komisia.

Spôsob, s akým sa vedia v dánskom Elsinore popasovať s vysokými cenami energií – urýchlenie renovácií budov a reforma vykurovania, vrátane nových systémov diaľkového vykurovania, získal pre mesto cenu a 200 000 eur. Podľa slov Komisie mesto zároveň prebudovalo kanalizáciu, čím oddelilo dažďovú a odpadovú vodu. “To je neodmysliteľnou súčasťou zlepšovania kvality vody a pomáha to v prispôsobovaní sa zmenám klímy,” vysvetlila Komisia.

Velenje, ktoré rovnako získalo 200 000 eur, zabodovalo tým, že pracuje na postupnom vyraďovaní uhlia a otvára nové pracovné príležitosti v sektoroch zelených pracovných miest. “Mesto ako jedno z prvých v Slovinsku zaviedlo systém separovaného zberu odpadu a odvtedy zlepšuje nakladanie s odpadom,” dodala Komisia.

O titul sa môžu uchádzať mestá s viac ako 100 000 obyvateľmi

Ocenenie Európske hlavné zelené mesto sa každoročne udeľuje európskemu mestu s viac ako 100 000 obyvateľmi. Získať ho môže mesto, ktoré preukáže, že je lídrom v oblasti environmentálnej, sociálnej a hospodárskej udržateľnosti. V krajinách, ktoré nemajú mestá s viac ako 100 000 obyvateľmi, sa môže do súťaže prihlásiť mesto s najväčším počtom obyvateľov.

Ocenenie Európsky zelený list je pre menšie mestá

O ocenenie Európsky zelený list sa môžu uchádzať mestá s počtom obyvateľov od 20 000 do 100 000 s cieľom oceniť a podporiť úsilie ľudí zamerané na lepšie riadenie a výsledky v oblasti životného prostredia. Víťazné mesto získa grant, aby mohlo podporovať svoje činnosti počas roka, v ktorom spomínané ocenenie získalo. Pri oboch existuje veľmi prísny výberový proces a mestá musia preukázať výsledky vo všetkom, čo doteraz urobili a predstaviť aj to, čo ešte majú v pláne urobiť, aby ich mesto bolo zelené. Aby sa dalo vyhodnotiť, kto bude víťazom, musia mestá predložiť veľké množstvo údajov, faktov a čísel v 12 rôznych oblastiach životného prostredia (od nakladania s odpadom a hospodárenia s vodou, cez kvalitu ovzdušia, podporu biodiverzity, zmeny klímy až po energetickú hospodárnosť).

Budúci rok bude zeleným mestám kraľovať Tallinn, Košice neuspeli

O titul Európskeho hlavného zeleného mesta pre rok 2023 sa uchádzali aj Košice. V rámci projektu predstavili aj Zelenú víziu mesta Košice do roku 2030. Táto vízia ukazovala Košice ako mesto s nulovou uhlíkovou stopou, sľubovala vyrovnanú teplotu a klímu v meste v porovnaní s teplotou a klímou v jeho prirodzenom okolí. Okrem toho hovorila aj o maximálnom využívaní a ochrane vlastných prírodných zdrojov či zelených inováciách. Projekt ale Komisiu nepresvedčil a víťazom sa pre rok 2023 stal estónsky Tallinn. Ten sa napríklad o titul uchádzal až štyrikrát.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Banská Bystrica sa môže stať Európskym mestom športu 2017
Mesto pod Urpínom od zisku prestížneho titulu Európske mesto športu (EMŠ) 2017 delí už len krok.
viac
04.12.2017
Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.
viac
09.12.2018
Košice si už prevzali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Pomyselnú štafetu a titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva si Košice prevzali počas týždňa prostredníctvom námestníčky primátora Renáty Lenártovej a riaditeľa organizácie Košice – Turizmus Miloslava Klímu.
viac
18.01.2022
EK ocení Európske hlavné mestá začlenenia a rozmanitosti
Európska komisia (EK) hľadá Európske hlavné mestá začlenenia a rozmanitosti. O ocenenie, ktoré má zvýrazniť prácu samospráv pre podporu začlenenia menšín a budovanie spoločností bez diskriminácie, sa môžu uchádzať i slovenské mestá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %