Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.12.2020 08:20

Ešte v lete zamrzli výzvy pre materské školy


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že už v lete mala byť zverejnená výzva na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl. Napriek novej úlohe v podobe zavedenia povinnej predškolskej dochádzky päťročných detí v materských školách zostávajú samosprávy bez finančnej pomoci.


Združenie miest a obcí Slovenska dlhodobo upozorňovalo na problémy s povinným predprimárnym vzdelávaním. Jedným z mnohých problémov sú financie na budovanie a rozširovanie kapacít všade tam, kde samosprávy potrebujú vytvoriť podmienky pre splnenie tejto zákonnej povinnosti.

V tejto súvislosti sa ZMOS obrátil na sekciu Programov regionálneho rozvoja rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Združenie v liste upozornilo na to, že riešenie tohto problému je síce výsostne regionálne a miestne, avšak mimoriadne akútne. Vo výraznej miere je však limitované chýbajúcimi kapacitami materských škôl a absentujúcimi výzvami pre samosprávy na financovanie rozširovania kapacít ako aj budovania nových kapacít.

Samotný problém znásobuje platná legislatíva v oblasti zavedenia povinného predprimárneho vzdelávania, ktorá vstupuje do účinnosti v roku 2021. Zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania naráža na problém chýbajúcich kapacít. Nevyriešenie tohto problému v niektorých regiónoch a obciach ohrozuje predprimárne vzdelávanie detí mladších ako 5 rokov, nakoľko budú musieť byť prednostne prijímané deti do povinného predprimárneho vzdelávania.

V súvislosti s uvedeným ZMOS požiadal o informáciu, v akom časovom horizonte by samosprávy mohli očakávať zverejnenie výziev určených na budovanie a rozširovanie kapacít materských škôl z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu. Zároveň by sme ocenili aj záväzný časový harmonogram výziev, ktorý by rovnako pomohol samosprávam, aby sa bez časového stresu dokázali dôkladne pripraviť úspešnými projektami do ďalších výziev. Pre samotné materské školy bolo pôvodne vyčlenených takmer 30 miliónov eur.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2021
ZMOS na rokovaní s ministrom školstva
Koncom minulého týždňa sa uskutočnilo rokovanie zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska s ministrom školstva Branislavom Grohlingom. Spoločné rokovanie iniciovalo Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
18.05.2021
Dobrá voľba vyzvala na riešenie situácie v materských školách
Od budúceho školského roka hrozí nedostatok miest v materských školách pre menšie deti.
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %