Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
05.04.2018 10:41

Envirorezort podporuje aj riešenie biologicky rozložiteľného odpadu


Na snímke sprava minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek a minister životného prostredia SR László Sólymos pri prehliadke zberného dvora na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu v obci Oborín vo štvrtok 5. apríla 2018. FOTO TASR - Roman Hanc


Riešenie odpadového hospodárstva, biologicky rozložiteľného odpadu či zberné dvory v obciach. Aj toto sú priority Ministerstva životného prostredia SR. Pri oboznámení sa s fungovaním zberného dvora v obci Oborín v Michalovskom okrese to vo štvrtok uviedol minister László Sólymos).


Podľa jeho slov takéto projekty podporujú v rámci Environmentálneho fondu, ale aj z financií Európskej únie. Oborín získal na tieto aktivity dotáciu 60.000 eur. "Pre jednu dedinu je to zlatá vec, keď máte takýto zberný dvor, keď máte kam odniesť všetok ten biologický odpad, ktorý sa nazhromaždí. Vieme, že páliť sa to už nesmie, takže toto je cesta, akou by sme chceli ísť," vysvetlil Sólymos s tým, že obyvatelia tam odpad prinesú, ten sa zoštiepkuje a neskôr sa používa v poľnohospodárstve. Podľa jeho ďalších slov tam pracujú traja až štyria ľudia podľa potreby.       

Starosta obce Árpád Csuri uviedol, že v obci mali s biologicky rozložiteľným odpadom veľké problémy. Zberný dvor, ktorý funguje rok a pol, je podľa jeho slov otvorený trikrát týždenne. Vzniknutý humus budú môcť obyvatelia využiť na záhradách ako hnojivo. Spomínané financie boli použité na kúpu traktora. "Pred rokom sme dostali na zariadenie, máme tam štiepkovač, mulčovač a jednu vlečku," doplnil.       

Ako informoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák, podpora envirorezortu v poslednom období smeruje okrem iného do oblasti budovania verejných kanalizácií, čistiarní odpadových vôd, do efektívnejšieho fungovania odpadového hospodárstva či znižovania energetickej náročnosti budov. Zameriava sa aj na projekty, ktorých cieľom je viac odpad triediť.       

Výnimkou nie je ani oblasť ochrany a využívania vôd. "Na tento účel získali v minulom roku obce v okrese Michalovce celkovo 415.000 eur z Environmentálneho fondu. Zároveň získali na zlepšenie stavu životného prostredia, ako aj kvality života ľudí dotácie z európskych fondov. Z Operačného programu Kvalita životného prostredia išlo o viac ako 24,5 milióna eur," uzavrel.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur
Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.
viac
29.03.2020
J. Budaj: S novým týždňom sa opäť otvoria aj zberné dvory
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na základe záverov z ústredného krízového štábu povolil od pondelka (30. 3.) prevádzku zberných dvorov na Slovensku. Stalo sa tak na základe návrhu ministra životného prostredia Jána Budaja.
viac
04.10.2021
Mesto vráti rezortu životného prostredia takmer 220-tis. eur
Takmer 220-tis. eur vráti mesto Svidník Ministerstvu životného prostredia SR. Ide o korekciu z dôvodu pochybenia pri verejnom obstarávaní v rámci projektu zberného dvora pre obce v podduklianskom regióne, ktorý mesto realizovalo ešte v roku 2009.
viac
29.01.2024
MŽP vyhlásilo výzvu na podporu triedeného zberu a zberných dvorov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo v pondelok výzvu na čerpanie finančných prostriedkov na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %