Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.01.2024 05:10

MŽP vyhlásilo výzvu na podporu triedeného zberu a zberných dvorov


Zberný dvor Martin. Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portal.sk


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo v pondelok výzvu na čerpanie finančných prostriedkov na podporu triedeného zberu komunálnych odpadov prostredníctvom budovania a rozširovania zberných dvorov.


 Na tento účel je alokovaných viac ako 23,6 milióna eur. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP SR.         

"Výzva je zameraná na budovanie zberných dvorov, ich rekonštrukciu, ako aj na rozširovanie už existujúcich zberných dvorov či nákup hnuteľného majetku, ktorý súvisí s triedeným zberom komunálnych odpadov. Oprávnenými žiadateľmi sú predovšetkým obce, združenia obcí, príspevkové či rozpočtové organizácie obcí," priblížilo ministerstvo.         

Na výzvu podľa envirorezortu čakali slovenské mestá a obce už niekoľko mesiacov. "Máme záujem, aby všetko bolo čo najtransparentnejšie a prebehlo s čo najväčšou informovanosťou. Chceme, aby sa pomoc dostala čo najskôr medzi občanov a samosprávy," dodal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).         

Poverená generálna riaditeľka sekcie environmentálnych programov a projektov MŽP Monika Škrabáková upozornila, že žiadatelia si musia dávať pozor predovšetkým na finančné limity, ktoré závisia od počtu obyvateľov v záujmových oblastiach. "V podstate máme tri kategórie. Do prvej kategórie patria samosprávy do 30.000 obyvateľov, kde je finančný limit 500.000 eur. V druhej kategórii máme samosprávy od 30.000 do 50.000 obyvateľov s limitom 600.000 eur. V poslednej kategórii sú samosprávy nad 50.000 obyvateľov s finančným limitom jeden milión eur," vysvetlila Škrabáková.         

Výzva s celkovou alokáciou 23.671.000 eur je financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Oprávneným miestom realizácie projektu je celé územie SR. Úplné znenie výzvy na prípravu a predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku je dostupné na webovom sídle www.itms2014.sk aj na webe ministerstva životného prostredia.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Nové financovanie zberu a odvozu triedeného odpadu sa zabieha
Systém rozšírenej zodpovednosti výrobcov, ktorý odštartoval 1. júla, napreduje, potrebuje však „utriasť“ a zabehnúť sa.
viac
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %