Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.01.2023 04:15

Elokované pracovisko Spojenej školy na Jarmočnej postavia v obci o rok


Na snímke zástupcovia PSK, školy a zhotoviteľa poklepávajú základný kameň výstavby novej budovy elokovaného pracoviska v Lomničke. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Lomnička by mali o niečo viac ako rok postaviť elokované pracovisko Spojenej školy (SŠ) na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni.


Zástupcovia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v utorok odovzdali stavenisko zhotoviteľovi, náklady na výstavbu úplne novej budovy dosiahnu približne tri milióny eur. Predseda PSK Milan Majerský dodal, že ďalších približne 400 000 eur pôjde na technické vybavenie pracoviska.

"Hlavná filozofia je byť bližšie k žiakom, aj preto sme sa rozhodli na tento zámer čerpať v rámci Iniciatívy Catching-Up Regions (CuRI). V základnej škole v Lomničke je vyše 900 žiakov a po skončení vzdelávania potrebujú dobré a kvalitné stredné odborné vzdelanie. Keď ho budú mať blízko, budeme mať väčšiu istotu, že budú školu aj navštevovať a vedieť sa plnohodnotne uplatniť na trhu práce," skonštatoval Majerský.

Riaditeľ SŠ Ján Bondra uviedol, že priestory, v ktorých aktuálne fungujú, už kapacitne nepostačujú. "Každý rok nám rastie počet detí a teda aj potenciálnych žiakov a už nie sme schopní ich prijať a adekvátne odučiť v týchto priestoroch. Po výstavbe novej budovy budeme vedieť skvalitniť výučbu, aby sa tieto deti dokázali lepšie uplatniť na trhu práce," uviedol Bondra. Dodal, že aktuálne sa v Lomničke vzdeláva približne 100 rómskych žiakov v siedmich odboroch, po dostavbe nového pracoviska sa bude môcť ich počet zdvojnásobiť. "Boli by sme schopní prijať možno až 250 žiakov a zároveň otvoriť aj nové odbory," zdôraznil riaditeľ.

V dvojpodlažnej budove sa budú nachádzať prioritne odborné učebne, pôjde o dielne pre stavebné, lesnícke a stolárske odbory, ale aj pre potravinársku výrobu či krajčírstvo. Riaditeľ verí, že sa vďaka tomu podarí spolu s partnermi z regiónu zlepšiť a rozšíriť aj duálne vzdelávanie. To aktuálne prebieha v Lomničke len v odbore lesná výroba. "Potrebujeme žiakov trochu predpripraviť, aby sa mohli zúčastniť na duálnom vzdelávaní aj priamo na pracovisku zamestnávateľa," upozornil Bondra.

V rámci CuRI v Spojenej škole v Starej Ľubovni a Strednej odbornej škole agropotravinárskej a technickej v Kežmarku aktuálne prebiehajú investičné aktivity za viac ako 14 miliónov eur. Už onedlho by sa mala začať výstavba nových priestorov aj v areáli Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Poprade-Matejovciach, kde sú predbežné náklady na úrovni ôsmich miliónov eur. Začínajúca štvrtá etapa CuRI v PSK sa orientuje na prípravu projektov pre oblasť digitalizácie s ohľadom na požiadavky a štandardy 21. storočia. Analýzou a výberom napokon prešlo päť pilotných stredných škôl, okrem troch spomínaných sú to aj školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK v Medzilaborciach a v Prešove. Projekty sú tam zamerané na materiálno-technické a priestorové vybavenie, podporu spolupracujúcich podnikateľov a inováciu obsahov vzdelávania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Medzilaborciam schválili dotáciu na škôlku pre deti z rómskych komunít
Medzilaborce boli úspešné pri získavaní dotácie na projekt výstavby materskej školy na Zámočníckej ulici pre 80 detí prevažne z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán mestu schválilo na projekt sumu 617 500 eur.
viac
14.09.2019
Na postavenie slovenskej školy na juhu SR chýbajú peniaze
Na výstavbu slovenskej školy na juhu Slovenska chýbajú financie. Vyplynulo to zo stretnutia úradníkov Ministerstva vnútra (MV) SR, odboru školstva Okresného úradu v Trnave, starostky obce Macov a zástupcov občianskeho združenia (OZ) Iniciatíva BKZ.
viac
18.05.2020
Výstavba jedálne na ZŠ na Ulici J. Bottu by mala trvať štrnásť mesiacov
Viac ako rok po tom, ako žiaci základnej školy (ZŠ) na Ulici Jána Bottu v Trnave prišli o možnosť stravovania, začína mesto v areáli školy s výstavbou novej jedálne s kuchyňou.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %