Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.04.2017 04:59

Elektrospotrebiče alebo batérie rozhodne nepatria do zmiešaného odpadu


Po celom Slovensku funguje spätný odber elektroodpadu.


Televízory, počítače, telefóny či práčky, ktorých obmena sa v posledných desaťročiach evidentne zrýchlila, nepatria do zmiešaného komunálneho odpadu, o triedenom ani nehovoriac. Rovnako ani batérie a opotrebované baterky.


Zároveň platí, že elektrospotrebiče a veľké akumulátory možno odovzdať  na zberných dvoroch, prípadne vrátiť do obchodov, ktoré sa postarajú o jeho prevoz na recykláciu. Rozhodne ich však prineste v kompletnom stave, nerozobrané. Celý ďalší proces ponechajte v rukách odborníkov. V opačnom prípade ohrozíte látkami, ktoré elektrospotrebiče ale aj batérie obsahujú, vlastné zdravie.

Kvôli spresneniu dopĺňame, že napríklad mobilné telefóny, žehličky, fény, rýchlovarné kanvice a podobne, všetko s rozmermi do 25 centimetrov, rovnako ako odpad zo svetelných zdrojov, je vhodné odniesť do najbližšej elektropredajne, pričom nie ste povinní  kúpiť si výrobky nové. Pri veľkých elektrospotrebičoch (práčky, chladničky, televízory a podobne) sa zase môžete s predajcom dohodnúť, že mu odovzdáte pôvodné, keď vám privezie nový tovar.

V niektorých mestách a obciach môžete vhodiť elektroodpad do špeciálnych, na to určených, kontajnerov. 

Autor: Spracoval: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2016
Ministerstvo a mestá podporujú princíp ,,jedna obec – jedna OZV“
Zákon o odpadoch postupne vchádza do svojej druhej fázy. Zmluvy o budúcich zmluvách s obcami sú podpísané a trh sa tým rozdelil medzi viaceré OZV.
viac
12.05.2016
V Uhrovci sa deti učili triediť odpad
Ako nadkladať s odpadom sa škôlkari i školáci učili hravou formou pod vedením skúseného lektora.
viac
13.08.2016
Triedenie je zábava. Učíme deti triediť hravo.
Predstavte si, že vaše dieťa miluje triedenie odpadu. Hádže plastové fľaše do žltého a papier do modrého smetného koša. Deti triedia s radosťou. Na tejto myšlienke postavila spoločnosť ENVI - PAK maľovanku, ktorá kreatívne prepája základnú farebnú abecedu triedenia s motiváciou deti triediť odpad.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %