Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.12.2022 04:15

Ekologickejšia vianočná atmosféra zavítala do slovenských miest


Ilustračná snímka.


Viaceré mestá a obce sa snažia ľuďom spríjemniť predvianočnú atmosféru rôznymi podujatiami. Nechýbajú vianočné trhy plné rôznych dobrôt a hudobných zážitkov. Potešujúcim je aj fakt, že čoraz viac myslia samosprávy počas týchto podujatí aj na životné prostredie.


Kompostovateľné riady na vianočné dobroty, triediace stanoviská či nápoje iba v umývateľných riadoch. Aj týmto sa snažia mestá a obce znižovať množstvo vyprodukovaného odpadu v predvianočnom období.

Rôzne dobroty, punč, medovina a vianočné koncerty či predstavenia. Všetko spomenuté sa po dvoch pandemických rokoch vrátilo naspäť do miest a obcí Slovenska. Okrem príjemnej vianočnej atmosféry sa viaceré samosprávy rozhodli svojim obyvateľom ponúknuť aj čosi viac a ukázať im, že im nie je ľahostajné ani životné prostredie.

Opakovane použiteľné poháre sú už takmer samozrejmosťou

K ekologickejším Vianociam môžu prispieť aj návštevníci trhov v Banskej Bystrici, kde by už nemali nájsť plastový riad. “Počas vianočných trhov by sa na námestí nemali nájsť plastové riady. Nahradené budú inými recyklovateľnými materiálmi alebo riadom určeným na opakované použitie, napríklad zo skla, porcelánu a podobne. Mesto zároveň zabezpečí triedený zber komunálneho odpadu. Naším dlhodobým cieľom je minimalizovať odpad a podporiť jeho recykláciu," konštatoval Tomáš Pastorok, vedúci oddelenia cestovného ruchu magistrátu.

Podobne je na tom aj Trenčín, kde si návštevníci vychutnajú nápoje v pohároch s grafikou mesta. “Aktuálne je na Vianočných trhoch na Mierovom námestí u predajcov občerstvenia a nápojov v obehu vyše 24 tisíc 0,3 litrových vratných zálohovateľných pohárov s trenčianskou grafikou,” vysvetlila hovorkyňa mesta Trenčín Erika Ságová. Záloha za pohár sú dve eurá a pohár môže návštevník po vypití nápoja vrátiť v ktoromkoľvek stánku s nápojmi a zálohu dostane naspäť. “Ak bude chcieť ďalší nápoj, predajca mu použitý pohár musí vymeniť za čistý, vtedy sa už záloha neúčtuje,” dodala s tým, že nezabudli ani milovníkov kávy a čokolády. “Na čapovanie kávy alebo čokolády je navyše k dispozícii vyše 3 000 hot cup vratných pohárov s objemom 0,1 litra,” doplnila Ságová.

Posilnené triedenie aj počas trhov

V Trenčíne nezabúdajú ani na triedenie odpadu počas trhov. “Na Mierovom námestí máme aj tri triediace stanice. Každá z nich ponúka možnosť odložiť odpad do farebne odlíšených nádob podľa druhu. Ak si ľudia nebudú istí, do ktorej nádoby odpad vložiť, poradia im vyškolení pomocníci,” vysvetlila Ságová. “Teší nás, že aj počas spomínaných podujatí mestá a najmä návštevníci myslia na životné prostredie. Je dôležité, že keď ľudia chcú triediť, majú tú možnosť, teda že sú pre nich pripravené podmienky na triedenie. My v OZV ENVI - PAK pravidelne organizujeme školenia a vzdelávame ľudí o tom, ako správne triediť, takže zvlášť oceňujem, že niektorým samosprávam na tom záleží natoľko, že zabezpečia aj vyškolených pracovníkov, ktorí ľuďom pomáhajú správne triediť, keď si nie sú niečím istí,” povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí na Slovensku.

Nechýba ani kompostovateľný riad

Nielen nápoje, ale aj chutné jedlo je neoddeliteľnou súčasťou vianočných trhov a podáva sa na nejakom riade. Napríklad v Trenčíne sú predajcovia občerstvenia povinní používať kompostovateľný riad, vrátane príbora. “Žiaden z nich nesmie používať plastové poháre, taniere, misky či príbor. Na odloženie použitého kompostovateľného riadu je na triediacej stanici pripravená hnedá nádoba s označením Bioodpad. Zvyšky jedla, ktoré ľuďom zostanú, odkladajú do vedľajšej, špeciálne na to určenej, nádoby,” povedala Ságová.

Podobne to je aj v Trnave, kde sú predajcovia tiež povinní používať kompostovateľný riad. “Predajcovia jedál a nápojov na priamu konzumáciu sú počas adventných trhov (aj počas Tradičného trnavského jarmoku a ďalších mestských podujatí) povinní používať kompostovateľné príbory a riad,” povedala Veronika Majtánová, hovorkyňa mesta a vedúca úseku komunikácie a marketingu.

Bez ohňostrojov

Súčasťou vianočných podujatí alebo ich vyvrcholením často býva aj ohňostroj. Mnohé zo samospráv sa ho už dávnejšie zriekli. “Od roku 2019 sme zrušili ohňostroje na Mikuláša aj na Silvestra a nahrádzame ich zmysluplnejšími alternatívami,” povedal Tomáš Holúbek, hovorca Nitry. Podľa neho šlo o ekologické dôvody, ktorými je napríklad ochrana vtáctva, ktoré dokázateľne v hluku z petárd a ohňostroja migruje panickým a neprirodzeným spôsobom. “Nehovoriac o znečistení vzduchu a možnom kontaminovaní pôdy. Aj obyvateľov preto vyzývame, aby upustili od robenia hluku ohňostrojmi a petardami a aby použili napríklad prskavky,” doplnil Holúbek s tým, že okrem zrušenia ohňostrojov sú aj v Nitre počas trhov predajcovia napríklad povinní používať kompostovateľný riad.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2022
Vianočná Petržalka prinesie okrem trhov aj viaceré podujatia
Do bratislavskej Petržalky sa po dvojročnej pandemickej pauze vrátia vianočné trhy. Uskutočnia sa na Námestí republiky, kde bude osadený aj vianočný stromček.
viac
16.11.2022
Do mesta sa po dvoch rokoch vrátia tradičné vianočné trhy
Do Banskej Bystrice sa po dvoch rokoch vrátia vianočné trhy v rozsahu, ako ich obyvatelia mesta poznajú z obdobia pred pandémiou nového koronavírusu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %