Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
10.03.2018 10:56

EK: V ochrane životného prostredia Slovensko pokročilo, stále však zaostáva


Ilustračná snímka


V odpadovom hospodárstve Slovensko pokročilo, v recyklácií však stále patrí k najhorším v Európskej únii. Vyplýva to z najnovšej Správy o Slovensku z dielne Európskej komisie (EK). Komisia Slovensku vyčíta nadmerné využívanie skládok.


 Na nich v roku 2016 skončilo 66 percent komunálneho odpadu. Miera recyklácie vrátane kompostovania bola 23,2-percentná, európsky priemer je pritom takmer dvojnásobný.       

Zastúpenie EK na Slovensku vidí nádej napríklad v celoeurópskej stratégii pre plasty. "Veríme, že stratégia, ktorá bola prijatá na európskej úrovni na začiatku tohto roka, pomôže aj Slovensku tento problém riešiť," uviedol vedúci zastúpenia Ladislav Miko.       

Slovensko by podľa komisie malo viac využívať daňové nástroje, ktoré sú v kompetencii národných vlád. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR už pripravilo reformu poplatkov za skládkovanie, ktorá má viesť k nárastu triedeného zberu a recyklácie odpadov. Novelizáciu zákona o odpadoch, ktorou rezort zaviedol napríklad poplatky za igelitové tašky, Miko považuje za "krok správnym smerom".       

Európska komisia si všimla aj konflikt medzi ochranármi prírody a zástupcami lesnej správy v súvislosti s ťažbou dreva, do ktorého sa zapojila aj verejnosť cez kampaň "My sme les". "Ťažba dreva stúpa a negatívne ovplyvňuje stabilitu slovenských ekosystémov," píše v správe.       

Opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia podľa Európskej komisie meškajú, najmä v oblasti dopravy a vykurovania domácností. Problém vidí aj v nedostatku vzorkovacích miest pre meranie kvality ovzdušia. Envirorezort v tejto oblasti pripravuje stratégiu ochrany ovzdušia, pre občanov zatiaľ spustil informačný portál o správnom vykurovaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
19.05.2021
Čo si od systému ISOH sľubuje MŽP SR a čo organizácie zodpovednosti výrobcov?
Envirorezort ešte začiatkom januára 2020 ústami vtedajšieho ministra Lászlóa Sólymosa avizoval, že Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) bude dokončený začiatkom roka 2021. Nie je.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %