Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
09.05.2016 08:00

Dúbravka do upratovania zapojí ľudí bez domova


Ilustračná snímka: (st)


Pomáhať pri skrášľovaní životného prostredia, zbierať komunálny odpad a upratovať budú v bratislavskej Dúbravke aj ľudia bez domova. Pracovať začnú už v utorok 10. mája.


Mestská časť totiž uzavrela spoluprácu s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko. TASR o tom informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová.       

Na pracovné brigády v uliciach Dúbravky bude až do septembra pravidelne chodiť 10 až 20 ľudí bez domova. Mestská časť zabezpečí náplň práce a pre každého zapojeného klienta nocľahárne, ktorý pomáhal pri upratovaní aspoň päť hodín, gastrolístok a pitný režim. "Organizácia Depaul Slovensko urobí výber klientov, koordináciu a bude tiež dohliadať nad brigádami a aj individuálnou prácou s každým klientom," priblížila Marcinatová.       

Mesačne by mali ľudia bez domova v Dúbravke odpracovať zhruba 400 hodín. Prácu im bude podľa aktuálnych potrieb a počasia prideľovať samospráva. Klienti nocľahárne začnú v utorok čistením obrubníkov od ulice Štepná v starej Dúbravke, smerom k Základnej a Materskej škole Pri kríži.       

Za hodinu práce každého klienta dostane Depaul Slovensko štyri eurá. "Z nich má človek bez domova zabezpečené celotýždenné ubytovanie v nocľahárni, cestovné náklady, oblečenie, príspevok na stravu, sociálne poradenstvo a ďalšie výdavky potrebné na riešenie svojej situácie," spresnila Marcinatová.       

Riaditeľ Depaul Slovensko Juraj Barát tvrdí, že ľudia na ulici majú iba malé šance získať zamestnanie a pri príležitostných brigádach hrozí riziko, že sa stanú obeťami ľudí, ktorí zneužívajú ich zlú situáciu. "Preto medzi ľuďmi bez domova narastá o takéto brigády záujem a vďaka spolupráci s mestskými časťami budú môcť aj občania vidieť, že ľudia bez domova chcú pracovať a majú záujem o prostredie, v ktorom žijú," vysvetlil.       

V Bratislave je podľa posledných odhadov neziskových organizácií zhruba 5000 ľudí bez domova. Občianski aktivisti dlhodobo upozorňujú, že ak by v hlavnom meste existovali dobre rozvinuté sociálne služby, tento problém by bol oveľa menej vypuklý. Prevažnú časť, okolo 80 percent bezdomovcov v Bratislave tvoria muži. Viac ako polovica ľudí bez domova má vek od 40 do 64 rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Novú službu v Rači – Zelený taxík – využilo za dva dni 19 domácností
V snahe predísť tvorbe čiernych skládok rastlinného pôvodu a odkladaniu objemného komunálneho odpadu na verejných priestranstvách pripravila mestská časť Rača pre svojich občanov službu, tzv. Zelený taxík.
viac
24.05.2016
Fiľakovo podáva projekt na zriadenie kompostárne
Zriadením kompostárne biologicky rozložiteľného odpadu chce samospráva Fiľakova tento rok zavŕšiť svoj zámer komplexne vyriešiť problematiku odpadového hospodárstva v meste.
viac
27.06.2016
Trnavskí poslanci budú rozhodovať o odpadoch i používaní pyrotechniky
Na poslednom zasadnutí pred letom sa trnavskí poslanci v utorok 28. júna budú venovať viacerým návrhom nových všeobecne záväzných nariadení (VZN).
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %