Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.06.2016 01:24

V Humennom chcú zriadiť centrum pre spracovanie biologického odpadu


Ilustračná snímka: (int.).


Mesto Humenné má v pláne zriadiť centrum pre zhodnocovanie a spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO).


Svedčí o tom žiadosť o získanie nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Kvalita životného prostredia, ktorého predloženie schválili mestskí poslanci na svojom desiatom zasadnutí. Odsúhlasili tiež výšku maximálneho spolufinancovania projektu z celkových oprávnených výdavkov, ktorá predstavuje sumu 125 000 eur. Predpokladané maximálne náklady sú vyčíslené na 2,5 milióna eur.      

Samotný proces zhodnocovania BRO, okrem kuchynského odpadu z domácností a reštauračného odpadu, bude podľa predloženého materiálu zabezpečovaný klasickou cestou navážania a správneho dávkovania biologických zmesí do predpísaných hroblí.       

V rámci stavebnej časti projektu má samospráva naplánovaný prenájom pozemku v intraviláne mesta Humenné. Vypracovať sa tiež musí projekt na realizáciu výstavby. Vybudovať by sa mali spevnené plochy s minimálnymi rozmermi 40 x 80 metrov. Disponovať musia najmenej jednou nádržou na zachytávanie tekutých odpadov z procesu spracovania biologických zmesí v objeme aspoň 15 000 litrov. Zabezpečiť by sa malo aj napojenie nádrže na miestnu kanalizačnú sieť alebo jej pravidelné vyprázdňovanie a odvoz do čistiarne odpadových vôd.       

Súčasťou projektu je vybudovanie haly na uskladnenie drevoštiepky a nakúpenej obslužnej techniky. Pracovníci centra by mali mať k dispozícii miestnosť so sociálnym zariadením. Na váženie prijatých a expedovaných komponentov by mala slúžiť váha umiestnená vo vstupnej časti areálu. Samozrejmosťou je vodovodná prípojka.       

Technologická časť projektu obsahuje viacero komponentov. Ide o zabezpečenie zberového vozidla, veľkoobjemových kontajnerov na rozmiestnenie v rámci mesta, ale aj traktora na zvoz drevnej hmoty. Na jej spracovanie by mal slúžiť štiepkovač alebo stacionárny drvič. Súčasťou centra by mali byť aj ďalšie technológie, ktoré by slúžili na prípravu a spracovanie biologickej zmesi.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Na projekt na zhodnocovanie odpadu žiada Prievidza financie v nižšej sume
Nákup technológie a vybavenia pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) je súčasťou projektu, ktorý pripravila samospráva Prievidze a chce ho financovať z fondov Európskej únie.
viac
18.09.2017
Od začiatku mesiaca spustila samospráva zber kuchynského odpadu
Žiarska samospráva spustila od začiatku tohto mesiaca skúšobnú prevádzku triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností.
viac
10.08.2020
Prešov plánuje zber bioodpadu od júla budúceho roka
Mesto Prešov považuje za reálne začať so separovaním kuchynského bioodpadu od januára 2021 tak, aby systém fungoval plynulo.
viac
21.08.2020
Šaľa zatiaľ nemá doriešený zber a spracovanie kuchynského odpadu
Mesto Šaľa zatiaľ nemá doriešenú problematiku zberu kuchynského bioodpadu a hľadá najvhodnejšie riešenia pre obyvateľov mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %