Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
19.04.2021 08:25

Dubnica nad Váhom opraví časť historického kaštieľa i priľahlý svah


Snímka zdroj: (dubnica.eu).


Zabezpečiť stabilizáciu krídla historického kaštieľa zo 17. storočia v Dubnici nad Váhom a priľahlého svahu má oprava naplánovaná na tri mesiace. Podľa hovorkyne mesta Veroniky Rezákovej si vyžiada investíciu viac ako 250 000 eur, ktorá je zabezpečená z rezervného fondu mesta.


Doplnila, že hlavné rekonštrukčné práce sa zamerajú na statické zabezpečenie severozápadného krídla kaštieľa prostredníctvom gabiónového oporného múru. „Pred Veľkou nocou sa konala obhliadka s víťazom verejného obstarávania. Zhotoviteľ si prevzal stavenisko v utorok 13. apríla a práce sa začnú v druhej polovici apríla,” uviedla Rezáková.     

„Niektoré časti vonkajšej strany tohto krídla kaštieľa začali praskať. Je to najmä v dôsledku zosuvu pôdy. Terén je na konci svahovitej terasy eróziou vody postupne splavovaný po svahu dole. V minulosti tu síce existovali oporné múry zo zmiešaného staviva, tieto sú už však zničené. Aj preto je jedným z nevyhnutných krokov stabilizácia celého svahu,” priblížil vedúci stavebného úradu Jozef Králik.      

V prvej fáze sa podľa hovorkyne mesta uskutočnia zemné práce, ktorých súčasťou bude aj vybudovanie novej kanalizácie. „Následne začne vysúťažený dodávateľ budovať gabiónovú stenu a realizovať izolačné práce proti zemnej vlhkosti, podpovrchovej a tlakovej vode. Pozornosť sa bude venovať aj sanácii základového muriva krídla kaštieľa,” vysvetlila.     

„Sme naozaj radi, že aj vďaka tomuto nevyhnutnému zásahu mesto podniká kroky na zachovanie našej významnej národnej kultúrnej pamiatky,” priblížila riaditeľka Dubnického múzea sídliaceho v priestoroch kaštieľa Monika Schwandtnerová.      

Mesto Dubnica nad Váhom má záujem zachovávať národnú kultúrnu pamiatku v dobrej kondícii. „Keďže oprava nezrekonštruovanej časti kaštieľa predstavuje obrovskú investíciu, ktorú nie je možné úplne pokryť z vlastných zdrojov, samospráva sa uchádza o dotácie z externých zdrojov. V roku 2020 to bola žiadosť o dotáciu z Ministerstva kultúry SR a z nórskych fondov - tieto však neboli podporené. Aktuálne mesto čaká na zverejnenie novej výzvy,” dodala Rezáková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
19.01.2021
Mesto ušetrilo minulý rok na verejnom obstarávaní 850 000 eur
Dubnická radnica ušetrila v minulom roku na verejnom obstarávaní viac ako 850 000 eur. Informovala o tom vedúca oddelenia strategického rozvoja a verejného obstarávania Eva Granátová.
viac
03.12.2021
Vďaka verejnému obstarávaniu mesto ušetrilo už viac ako 1,5 milióna eur
V júni 2020 vzniklo na Mestskom úrade v Dubnici nad Váhom nové oddelenie verejného obstarávania. Za rok a pol svojej existencie dokázalo ušetriť už viac ako 1,5 milióna eur. Touto sumu môže samospráva čiastočne pokryť náklady napr. na rekonštrukciu námestia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %