Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
31.03.2023 04:15

Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v ankete Európsky strom roka 2023


Dračí dub z Lozorna.


Môžeme sa pýšiť druhým najkrajším stromov v Európe. Dračí dub z Lozorna skončil na striebornej priečke v súťaži Európsky strom roka 2023. Prvé miesto získal Dub Fabrykant z Poľska a tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.


Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v Bruseli 21. marca, symbolicky na Medzinárodný deň lesov.

Medzinárodná súťaž Európsky strom roka, ktorú má na starosti Environmental Partnership Association (EPA), vznikla ešte v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka, ktorú organizujú jednotlivé štáty. Na Slovensku ju zastrešuje Nadácia Ekopolis.

Vyše 18 tisíc hlasov za dub z Lozorna

Ako sa uvádza na webovej stránke Nadácie Ekopolis, majestátny dub získal viac ako 18 tisíc hlasov a celkovo sa do hlasovania zapojilo 177 486 milovníkov stromov v rámci Európy. „Dračí dub je prvým finalistom zo Slovenska, ktorému sa podaril takýto úspech. Kľúčom k nemu bola jednoznačne angažovanosť ľudí, komunita okolo stromu a silná kampaň, ktorá sa darila počas celého hlasovania. Stromu sa dostávalo dostatočnej pozornosti médií, pozrieť si ho prišla aj pani prezidentka Zuzana Čaputová, no čo je hlavné, svojím príbehom nezlomnosti si získal srdcia ľudí nielen na Slovensku, ale naprieč celou Európou,“ povedala Martina Hromadová z Nadácie Ekopolis, ktorá organizuje anketu Strom roka na Slovensku. V národnej súťaži strom vlani zvíťazil so ziskom 5916 hlasov.

700-ročný strom

Každý strom vstupuje do súťaže so svojím príbehom. Dračí dub z Lozorna má 700 rokov a ide o Dub letný, ktorý svojím výzorom pripomína sediaceho draka. V jeho okolí aktuálne prebieha ťažba dreva, a tak je stále otázne, či sa ho podarí zachrániť aj pre budúce generácie.

Nominácie do ďalšieho ročníka už teraz v apríli

Nadácia aj tento rok organizuje anketu Strom roka, ktorej cieľom je podľa organizátorov upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. Od 3. apríla do 5. mája 2023 do 16:00 h môžu jednotlivci, mestá, školy či organizácie nominovať stromy, na ktorých im záleží. Po uzávierke nominácií nasleduje výber odbornou porotou, ktorá spomedzi všetkých uchádzačov vyberie 12 finalistov ankety. Verejné hlasovanie bude spustené 1. júla 2023 a potrvá do konca septembra. Patronát nad anketou prevzal už jedenásty rok spevák Peter Lipa.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2022
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna. Od verejnosti získal 5916 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Informovala o tom Martina Ragalová Hromadová z Nadácie Ekopolis. Anketa Strom roka slávi tento rok 20. výročie.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
13.02.2023
Dračí dub je v hlasovaní o Európsky strom roka zatiaľ v prvej štvorke
V polovici hlasovania o Európsky strom roka 2022 sa slovenský reprezentant Dračí dub z Lozorna drží medzi 15 konkurentmi na priebežnom 4. mieste, získal doteraz vyše 6400 hlasov. Vyplýva to z priebežného stavu hlasovania na stránke treeoftheyear.org.
viac
31.07.2023
O titul Strom roka zabojuje aj dub sivozelený v Melčiciach-Lieskovom
Dub sivozelený v areáli Základnej školy s materskou školou Jána Smreka v obci Melčice-Lieskové v Trenčianskom okrese je jedným z 12 stromov, ktoré sa v tomto roku budú uchádzať o titul Strom roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %