Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.04.2024 12:05

Dobrovoľníci môžu cez víkend pomôcť s čistením areálu Zoborského kláštora


Benediktínsky kláštor sv. Hypolita na Zobore. Snímka: Teraz.sk


Zoborský skrášľovací spolok organizuje počas víkendu prvé tohtoročné čistenie areálu zaniknutého stredovekého Zoborského kláštora. "Jarné čistenie sa bude konať v sobotu 6. apríla od 9.00 h," informovalo Turistické informačné centrum (TIC) Nitra.


Ako uviedli organizátori, náradie potrebné na úpravu areálu pred turistickou sezónou bude zabezpečené. "Stačí prísť a pomôcť pri čistení ruín najstaršieho kláštora na Slovensku. Dobrovoľníci pomôžu dobrej veci a zároveň aktívne strávia svoj voľný čas," pripomenul Zoborský skrášľovací spolok.         

Benediktínsky kláštor sv. Hypolita na Zobore vznikol už v 9. storočí. Podľa českého kronikára Kosmasa práve tu kráľ Svätopluk v roku 894 ukončil svoju životnú púť. Kláštor začiatkom 15. storočia zanikol, na jeho mieste neskôr vznikol kamaldulský Kláštor sv. Jozefa, ktorý bol v roku 1782 zrušený.         

V súčasnosti je v areáli zaniknutého kláštora vybudovaný prístupový náučný chodník, interaktívne prvky pre deti i jeho zakonzervované ruiny. "Návštevníci majú tiež možnosť virtuálne si prezrieť príbytok mnícha prostredníctvom rozšírenej reality," doplnilo TIC Nitra.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
V areáli Zoborského kláštora pribudne rekonštrukcia mníšskeho príbytku
V priestore niekdajšieho Zoborského kláštora by v priebehu tohto roka mohla pribudnúť náznaková rekonštrukcia príbytku mnícha. Architektonický návrh predbežne počíta s piatimi variantmi.
viac
13.08.2018
Turistický vláčik bude voziť ľudí aj k Zoborskému kláštoru
Nitriansky turistický vláčik bude v septembri voziť pasažierov po novej trase. Mestskí poslanci odsúhlasili zmenu v jeho cestovnom poriadku, v rámci ktorej bude premávať aj k Zoborskému kláštoru.
viac
19.03.2019
Dobrovoľníci sa po roku opäť stretnú na Jarnom čistení Zobora
Dobrovoľníci, turisti, milovníci prírody, žiaci a študenti sa po roku opäť stretnú na nitrianskom Zobore. V sobotu 13. apríla sa uskutoční 11. ročník Jarného čistenia Zobora, ktoré organizuje Nitriansky horský spolok (NHS).
viac
14.04.2021
Dobrovoľníci vyniesli zo zoborských lesov dve tony odpadkov
Dobrovoľníci a ochrancovia prírody vyniesli aj tento rok zo zoborských lesov množstvo odpadkov. V poradí 12. ročník Jarného čistenia Zobora zorganizoval Nitriansky horský spolok v spolupráci s mestom Nitra, Správou Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie a Strážou prírody Ponitrie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %