Streda 08.05.2024
Dnes má meniny 
Ingrida
°C
09.05.2023 02:25

Dobrovoľníci čistili Ružín a testovali aplikáciu na boj s odpadmi


Ilustračná snímka: (tasr).


Jarnému upratovaniu sa v sobotu venovali dobrovoľníci na Ružínskej priehrade. Testovali pritom bezplatnú aplikáciu, ktorá má pomôcť v boji s odpadom a nelegálnymi skládkami.


Počas upratovania na Ružíne sa im podarilo vyzbierať 106 vriec odpadu, pričom našli aj chladničku, pneumatiku, rýchlovarnú kanvicu, umývadlo alebo topánky. Informovala o tom za organizátorov Simona Ďurkovič.

Do akcie sa zapojili dobrovoľníci z občianskych združení Ružínska priehrada a Save Nature by Čivas v spolupráci s dobrovoľníkmi z IT spoločnosti, kde aplikácia vznikla.

Aplikácia EcoHike umožňuje podľa jej tvorcov označiť miesto na mape, kde sa nachádza neporiadok alebo kde sa upratovanie bude konať. Informácie sú k dispozícii komukoľvek, kto sa do nej prihlási.

"Vďaka aplikácii vieme identifikovať ohniská odpadu a vyhodnocovať, ktorá lokalita je najznečisťovanejšia a vytvára potenciálne naplaveniny. Ak si ju jednotlivci osvoja, vedela by pomôcť aj pri odhaľovaní obcí, ktoré separovaniu a odpadovému hospodárstvu nevenujú pozornosť," uviedol Jozef Kojecký z OZ Ružínska priehrada.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
12.07.2021
V Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú aj do väčších skládok
V bratislavskej Petržalke sa dobrovoľníci púšťajú po menších smeťozberoch aj do väčších nelegálnych skládok na okraji mestskej časti, kde je potrebné pristaviť veľkokapacitný kontajner.
viac
27.04.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v prírode v Pieninách tri tony odpadu
Približne tri tony odpadu vyzbierali dobrovoľníci v rámci akcie Čisté hory a potoky v Pieninách pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
30.09.2022
Poľovníci za posledné štyri roky odstránili z lesov 830 ton odpadu
Neporiadok a čierne skládky nachádzame nielen v mestách a na ich okrajoch, ale aj v prírode mimo obývaných oblastí. Množstvo odpadu sa nachádza v našich lesoch. Podľa informácií Slovenskej poľovníckej komory práve odtiaľ vyviezli poľovníci za posledné štyri roky 830 ton odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %