Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.05.2023 05:00

Do živej reťaze kopírujúcej mestské hradby sa zapojilo 2442 Zvolenčanov


Ilustračná snímka (tasr)


Celkom 2442 ľudí sa v piatok vo Zvolene chytilo za ruky a vytvorilo rekordnú živú reťaz, ktorá kopírovala pôvodné stredoveké hradby mesta. Obyvatelia tak vytvorili nový rekord, ktorý bude zapísaný do Knihy slovenských rekordov. Pre TASR to uviedol zástupca knihy Igor Svítok.


"Do reťaze sa zapojili nielen žiaci zvolenských a stredných škôl, ale videli sme tam aj starších obyvateľov mesta a dôchodcov," konštatoval Svítok. Reťaz podľa neho mala dĺžku asi 2,7 kilometra a vinula sa ulicami mesta, ktoré v súčasnosti ohraničujú pamiatkovú zónu Zvolena. "Zvolenčania tak prekonali 20-ročný rekord v početnosti zúčastnených, ktorý bol vytvorený v roku 2003 v okolí Spišského hradu," dodal.         

Zvolenčania sa počas pokusu o rekord držali za ruky po dobu piatich minút, keď sa spojenie kontrolovalo, dokumentovalo, fotografovalo a natáčalo z lietadla a z dronov. Podujatie bolo súčasťou osláv 780. výročia obnovenia mestských privilégií a malo spojiť veľkých aj malých Zvolenčanov a priblížiť im históriu mestských hradieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2018
Zvolen testuje nový prístup k údržbe zelene
Plochy verejnej zelene sa v mestách dajú tvoriť aj inak. Zvolenčanom by to chcel ukázať projekt prírode blízkej údržby zelene, známy pod názvom „Mestské včely“, ktorý sa naplno spustí už túto jar.
viac
11.11.2019
Na mestských hradbách musia zrealizovať opravy, ostávajú zatvorené
Na mestských hradbách v Bratislave pri Dóme sv. Martina musia zrealizovať opravy a inštalovať záchytné siete. Dôvodom je, že tento rok na jar, pred otvorením hradieb na turistickú sezónu, došlo k odtrhnutiu a vypadnutiu skalných blokov z múrov. Pre TASR to potvrdil hovorca Bratislavy Peter Bubla.
viac
15.05.2023
Časť mestských hradieb opravia vďaka dotácii
Časť mestských hradieb v Podolínci v Staroľubovnianskom okrese opravia vďaka dotácii. Informovalo o tom mesto na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti s tým, že ešte začiatkom mája podali žiadosť o zapojenie sa do Národného projektu "Ľudia a hrady".
viac
16.05.2023
Vo Zvolene chcú vytvoriť najpočetnejšiu živú reťaz, kopírujúcu mestské hradby
Živú reťaz, ktorá by mala kopírovať pôvodné hradby Zvolena, pripravuje tamojší magistrát na piatok 26. mája. Zvolenčania by tak chceli prekonať slovenský rekord o najpočetnejšiu živú reťaz okolo mestských hradieb. Uviedla to hovorkyňa Mestského úradu vo Zvolene Ľubomíra Honíšková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %