Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
15.05.2023 12:35

Časť mestských hradieb opravia vďaka dotácii


Mestské opevnenie v Podolínci.


Časť mestských hradieb v Podolínci v Staroľubovnianskom okrese opravia vďaka dotácii. Informovalo o tom mesto na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti s tým, že ešte začiatkom mája podali žiadosť o zapojenie sa do Národného projektu "Ľudia a hrady".


"Z tohto projektu získame viac ako 54 000 eur, ktoré budú slúžiť na zamestnanie siedmich osôb, ktoré majú samotné hradby rekonštruovať, a tiež na čiastočnú refundáciu materiálových nákladov. Projekt potrvá do konca októbra 2023," informovala samospráva. Zámerom mesta je nielen opraviť časť hradieb, ale vytvoriť aj zelenú oddychovú zónu v širšom centre.

Mesto na svojom webe uvádza, že hradby vysoké takmer desať metrov boli dokončené v roku 1382 a po obvode sa tiahli v dĺžke takmer 1100 metrov. Mesto malo päť samostatne opevnených objektov - mesto, hrad, kláštor, farský kostol a kostol sv. Anny. Mestské hradby mali pravdepodobne 18 bášt a tri strážne veže, zachoval sa z nich už len pozostatok. Konkrétne sú to hradné múry s cimburím a strieľňami v hornej časti a tiež dovnútra otvorené polvalcové bašty s pôvodnými aj novšími delovými strieľňami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2021
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k horárni Krasňany
V Bratislave spustili opravu vinohradníckej cesty k rekreačnému areálu Horáreň Krasňany.
viac
17.04.2023
Mesto získalo dotáciu na manažment údajov
Mesto Levice získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 316 776 eur na projekt Manažment údajov mesta Levice. Samospráva bola úspešná vo výzve sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra.
viac
02.06.2023
Šaľa vybuduje novú vnútromestskú cyklotrasu
V Šali vznikne nová vnútromestská cyklotrasa. Mesto na jej výstavbu získalo finančný príspevok z Plánu obnovy SR na vybudovanie cyklotrás.
viac
09.09.2023
Mesto Bratislava plánuje čerpať nový úver vo výške osem miliónov eur
Mesto Bratislava plánuje čerpať nový investičný úver vo výške osem miliónov eur. Zabezpečiť ním chce financovanie projektov z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). V zozname uvádza cesty II. triedy - Púchovská, Trnavská a Račianska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %