Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
18.03.2018 11:36

Do upratovania brehov Dunaja sa tento rok zapojí aj Devín


Ilustračná snímka


Do každoročného jarného upratovania brehov Dunaja sa tento rok po prvý raz zapojí aj mestská časť Devín. Asociácia bratislavských vodáckych klubov (ABVK), ktorá upratovanie organizuje, by však ocenila, ak by sa raz do upratovania zapojili všetky mestské časti, cez ktoré Dunaj preteká.


 "Dunaj je spojitá rieka, brehy sú spojité a ten neporiadok, ktorý sa tam priplaví, sa nedá rozdeliť len do Karlovej Vsi alebo len do Petržalky," vysvetľuje Zoja Droppová z Klubu vodného slalomu Karlova Ves. Dlhé roky sa podľa nej upratovali len jednotlivé kluby, až pred časom sa začali spájať, aby sa upratovalo v jedenom termíne a akcia tak získala publicitu. Upratovanie sa tento rok koná v sobotu 7. apríla v Devíne, Karloveskej zátoke, v Starom Meste pri moste Lafranconi a na dvoch miestach v Petržalke.

Organizátori by ocenili, ak by sa v budúcnosti upratovalo aj v Ružinove a v centre Starého Mesta, kde je najviac turistov. "Neupratujú len vodáci, upratujú všetci ľudia, ktorí takýmto symbolickým spôsobom dávajú najavo, že im záleží na verejnom priestore," hovorí prezident ABVK Vladimír Mišík. Dobrovoľníci sa môžu nahlásiť u koordinátorov pre jednotlivé oblasti. Na mieste potom dostanú plastové vrecia a rukavice. Mišíka teší, že po minulé roky sa do upratovania zapojilo viac Bratislavčanov ako samotných vodákov. Je však podľa neho smutné, že veľkokapacitné kontajnery, ktoré na upratovanie používajú, sú každý rok plné.

Droppová spomína, že pri upratovaniach už našli mikrovlnnú rúru vyhodenú pri Vodárenskej záhrade alebo čipkované záclony omotané okolo vŕb. Najviac znečistenia však tvoria PET fľaše. Tento rok ju pri predbežnom upratovaní nepríjemne prekvapilo, že v chránenom území pri obecnej lodenici v Karlovej Vsi našla asi 70 petárd. 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.03.2016
Jarné upratovanie – ako bude prebiehať v mestských častiach Bratislavy?
S jarou prichádza aj čas zveľaďovania. Životné prostredie si zaslúži odbremenenie od odpadkov a predmetov, ktoré sú nežiaduce. Práve na jar sa v mnohých mestách organizuje veľké jarné upratovanie, do ktorého sa zapája množstvo ľudí.
viac
16.12.2018
Príspevok na bezplatné WiFi chcú samosprávy využiť s čo najväčším efektom
Príspevok Európskej komisie (EK) vo výške 15 000 eur na bezplatné WiFi v obciach využijú úspešné samosprávy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) na zabezpečenie signálu predovšetkým v centrálnej zóne či na miestach, kde sa pohybuje najviac ľudí.
viac
17.10.2019
Starostovia Bratislavy sa chcú aktívne zapojiť do novej petície proti hazardu
Starostovia mestských častí Bratislavy sa zišli na pravidelnom zasadnutí svojho Regionálneho združenia. Rokovaniu dominovali témy hazardu, zimnej údržby či mapovania stavu športovísk v hlavnom meste.
viac
16.02.2022
Zber kuchynského bioodpadu na jar rozšíria do ďalších mestských častí
V Bratislave rozšíria na jar zber kuchynského bioodpadu do ďalších mestských častí. V marci sa zapojí Záhorská Bystrica, v apríli Karlova Ves a Dúbravka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %