Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.02.2020 12:55

Do súťaže Štúrovo pero môžu študenti zasielať svoje práce do 15. februára


Ilustračná snímka, zdroj: Krajská knižnica Ľudovíta Śtúra Zvolen


Do 15. februára je predĺžená uzávierka celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero. TASR o tom informovala Milota Torňošová, riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene, ktorá je jedným z hlavných organizátorov súťaže.


Súťaž je vypísaná pre päť kategórií, a to stredoškolské časopisy, vysokoškolské časopisy, novinárske príspevky stredoškolákov, novinárske príspevky vysokoškolákov a online žurnalistika.       

Súťažiaci v prvej a druhej kategórii musia zaslať na adresu Krajskej knižnice Ľ. Štúra aspoň dve čísla školských časopisov (každé v troch exemplároch), ktoré vyšli v kalendárnom roku 2019 a vychádzajú v slovenskom jazyku alebo aspoň polovica textov je v slovenčine. V sprievodnom liste by malo byť uvedené meno šéfredaktora, či zodpovedného vedúceho, kontaktná adresa školy s telefónnym číslom a e-mailom, organizačné a technické podmienky vydávania časopisu, systém financovania a distribúcie, periodicita a náklad.       

Súťažiaci v tretej a štvrtej kategórii zašlú do súťaže minimálne dve, maximálne tri práce novinárskeho charakteru v slovenskom jazyku v troch exemplároch. Ak bola práca publikovaná v tlači, uvedú sa aj jej bibliografické údaje. Nepublikované práce budú napísané na počítači. Na každej práci (aj jej kópii) musí byť uvedené meno autora, jeho adresa, názov, adresa a kontakt na školu, ktorú autor navštevuje.       

Súťažiaci v piatej kategórii vyplnia online registračný formulár. Prihlásiť sa môžu akékoľvek projekty online žurnalistiky, ktoré majú študentský charakter. Môže ísť o elektronické magazíny, online televízie, internetové rádiá, školské podcasty, školské účty na sociálnych sieťach či iné digitálne projekty. Za online žurnalistiku nie sú považované PDF verzie tlačených časopisov. Do súťaže sa môžu prihlásiť len projekty vychádzajúce v slovenskom jazyku, respektíve aspoň polovica príspevkov musí byť v slovenčine.       

Súťaž Štúrovo pero je otvorená aj pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich na školách v zahraničí, ako aj pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Viac informácií je na webovej stránke krajskej knižnice.       

Vyhodnotenie v apríli bude spojené so seminármi o žurnalistike, ktoré povedú vysokoškolskí pedagógovia žurnalistiky a renomovaní publicisti.       

Už 26. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov vyhlásili jeho hlavní organizátori, ktorými sú Banskobystrický samosprávny kraj - Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Občianske spoločenstvo Štúrov Zvolen a Občianske združenie Štúrovo pero. Medzi partnermi podujatia je aj TASR.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2019
Vyhlásili 26. ročník novinárskej študentskej súťaže Štúrovo pero
Už 26. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero vyhlásili jeho hlavní organizátori.
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
03.02.2021
Developer vyhlásil súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj
Developer J&T Real Estate (JTRE) vyhlásil v spolupráci so Stavebnou fakultou a Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave i Katedrou architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave študentskú súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj.
viac
23.11.2023
Vo Zvolene vyhlásili 30. ročník novinárskej študentskej súťaže Štúrovo pero
Stredoškoláci a vysokoškoláci, ktorí sa chcú zapojiť do celoslovenskej novinárskej súťaže Štúrovo pero, môžu svoje príspevky posielať do 15. februára. TASR o tom informovala Milota Torňošová, riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene, ktorá je jedným z hlavných organizátorov súťaže.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %