Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.12.2020 09:10

Do Prešova mieri takmer 10 miliónová dotácia


Ilustračné foto: Mesto Prešov


Mesto Prešov čakajú ďalšie významné investície v oblasti verejnej dopravy. Nákup 10 parciálnych trolejbusov a modernizácia trolejových tratí bude možná vďaka prostriedkom z Európskej únie.


Mesto Prešov pokračuje v modernizácii verejnej dopravy. Prešovčania sa môžu tešiť na ďalšie nové trolejbusy, ako aj na zmodernizované trate. Nákup vozidiel a modernizácia trolejového vedenia budú financované z operačného programu Integrovaná infraštruktúra. K desiatim novým trolejbusom, ktoré sú súčasťou vozového parku Dopravného podniku mesta Prešov už od novembra, pribudnú ďalšie 4 štandardné a 6 kĺbových parciálnych trolejbusov s pomocným pohonom. Znamená to, že budú môcť jazdiť aj tam, kde nie je trolejové vedenie, pričom trolejová sieť v Prešove je na takýto typ vozidiel veľmi vyhovujúca. Nové prešovské parciálne trolejbusy budú spolufinancované z eurofondov čiastkou 6 034 939 eur.

Modernizácia vozového parku okrem toho prinesie väčšiu bezpečnosť dopravy a zvýši sa komfort cestujúcich. Nové vozidlá budú napríklad vybavené výkonnou klimatizáciou, moderným informačným systémom a vďaka možnosti naklonenia na zastávke sa cestujúcim so zníženou pohyblivosťou uľahčí nástup aj výstup. Nákup nových vozidiel má aj ekologický rozmer, pretože sa nimi nahradia dieselové autobusy, vďaka čomu sa znížia emisie aj hluk.

Okrem nákupu nových trolejbusov je v Prešove naplánovaná aj výstavba nového jednosmerného trolejového prepojenia medzi ulicami Solivarská/Východná a Košická (medzi Obi a Nay). Zároveň bude zmodernizované trolejové vedenie na Solivarskej ulici. Tieto projekty budú spolufinancované z eurofondov čiastkou 1 595 659,50  eur a výrazne prispejú k zvýšeniu kvality verejnej dopravy v meste. Okrem toho budú vypracované projektové dokumentácie na modernizáciu údržbovej základne trolejbusov, trolejových tratí, ako aj výstavby nových trolejbusových tratí, ktoré bude takisto financované z európskych zdrojov vo výške 1 953 351,76 eur. V rámci projektov na výstavbu nových trolejových tratí ide o napríklad o úseky Rusínska - Kuzmányho, ako aj prepojenie Pod Šalgovíkom - Sibírska. Celkovo tak do trolejbusovej dopravy v Prešove bude smerovať takmer 9,6 milióna eur z eurofondov.

 

 

Autor: (ts-Vladimír Tomek, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2016
Prešov chce v trende úspešného získavania dotácií pokračovať
Ďalším projektom na žiadosť o financie zo zdrojov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR.
viac
04.02.2019
Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín
Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %