Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
01.06.2023 02:25

Detva sa pripravuje vyhlásiť súťaž pre obnovu škôlky na Námestí SNP


Snímka zdroj: (Mesto Detva).


Mesto Detva sa pripravuje vyhlásiť verejnú súťaž na dodávateľa stavených prác pre obnovu škôlky na Námestí SNP. Jej časť plánuje zrútiť a nahradiť ju novou prístavbou. Potvrdil to primátor mesta Branislav Baran.


Ako priblížil, jej súčasný stav nevyhovuje hygienickým a ani stavebným normám. Dodal, že ak všetko pôjde ako má, v septembri sa môžu začať stavebné práce a komplexná rekonštrukcia. Deti zo škôlky plánuje samospráva počas obnovy premiestniť do dočasných priestorov. Bude to do prístavby základnej školy v starej časti mesta, kde je družina. Predtým tam však sú podľa primátora potrebné drobné stavebné úpravy.

Hovorca mesta Detva Milan Suja uviedol, že škôlku v minulosti budovali v dvoch etapách. V prvej vznikla predná časť z drevenej konštrukcie a v druhej etape zadná, murovaná časť. "V rámci rekonštrukcie zrútia prednú drevenú časť, ktorú nahradia murovanou dvojpodlažnou stavbou," vysvetlil s tým, že zadnú, súčasnú murovanú časť obnovia a bude mať nové dispozičné riešenie.

Primátor poznamenal, že plocha pre jedno dieťa by mala byť väčšia. "Naplní sa tak hygienická a aj priestorová norma, ktorú deti potrebujú," spresnil. Mrzí ho však, že pri projektovej príprave sa pozabudlo na vybudovanie detských jaslí. "Robíme s tým, čo sme zdedili a čo máme," podotkol Baran, ktorý je novým detvianskym primátorom od vlaňajších komunálnych volieb.

Pripomenul, že táto obnova je v tomto roku pre samosprávu najväčšou výzvou. Jej súčasnú kapacitu novostavbou zároveň rozšíria. Na tento projekt sú v rozpočte mesta vyčlenené finančné prostriedky vo výške 1 900 000 eur.

Mesto Detva je zriaďovateľom štyroch materských škôl. Okrem školského zariadenia na Námestí SNP v starej časti mesta navštevujú deti aj tri škôlky na sídlisku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2020
Na návrhoch obnovy Námestia SNP a okolia budú pracovať štyri tímy
Odborná komisia vybrala štyri architektonické tímy, ktoré budú v ďalšej fáze pracovať na návrhoch komplexnej premeny jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre Bratislavy, a to Námestia SNP a Kamenného námestia.
viac
27.07.2020
Bratislava rieši s architektmi budúcnosť Námestia SNP a jeho okolia
Mesto Bratislava rieši aktuálne v rámci architektonicko-urbanistickej súťaže budúcnu podobu jedného z najvýznamnejších mestských priestranstiev v centre hlavného mesta, a to Námestia SNP, Námestia Nežnej revolúcie a Kamenného námestia aj s niektorými priľahlými ulicami.
viac
18.11.2020
Vynovený Štúrov park už sprístupnili verejnosti
Zvolenčanom sa po niekoľkých mesiacoch opäť otvára Štúrov park. Jeho obnova bola súčasťou tretej etapy rekonštrukcie tamojšieho Námestia SNP.
viac
14.02.2024
Škôlku na Námestí SNP v Detve odovzdalo mesto stavbárom, práce sú na 18 mesiacov
Materskú školu na Námestí SNP v Detve odovzdalo mesto stavbárom. Samospráva o tom informuje na svojej oficiálnej webstránke. Časť budovy škôlky zrútia a následne ju nahradia novou prístavbou. Po vybudovaní diela bude mať zariadenie kapacitu 125 detí s piatimi triedami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %