Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2019 07:35

Deň detí, nábor mladých i veľký vlakový výlet do praveku


Ilustračná snímka: Marián Dujnič


Košická detská historická železnica pripravila pre svojich najmladších a najvernejších cestujúcich malú odmenu pri príležitosti ich sviatku.


1. jún DEŇ DETÍ               

Pre všetky deti, ktoré sa v sobotu 1. júna prevezú vlakmi detskej železnice je pripravené sladké prekvapenie i bezplatná jazda drezinou po stanici Čermeľ. V tento deň si budú môcť zároveň rodičia, sprevádzajúci svoje ratolesti, navyše zabezpečiť za mimoriadne výhodných podmienok rodinný vlakový výlet „do praveku“ s parnou lokomotívou, ktorý sa uskutoční 22. júna 2019. CESTOVNÝ PORIADOK

8. jún NÁBOR

Deň detí má byť zároveň pozvánkou pre všetkých nadšencov od 8 rokov, ktorým železnica prirástla k srdcu a chcú sa stať členmi jediného Klubu mladých železničiarov na Slovensku. Takto budú môcť pôsobiť a pomáhať v Košiciach ako malí sprievodcovia, výpravcovia či výhybkári... Nábor detí a študentov sa uskutoční v sobotu 8. júna o 8, 45 na nástupnej stanici v Čermeli. „Podmienkou je čas a chuť ho obetovať záchrane tejto unikátnej atrakcie. Účastníci náboru získajú základné školenie i poučenie o práci na detskej železnici a počas sezóny sa postupne zasvätia  aj do ďalších predpisov a činností. Nový člen dostane originálne tričko, šatku Klubu mladých železničiarov a zápisník s preukazom. Každý si ešte v ten istý deň bude môcť vyskúšať prestavenie výhybky, vypravenie vlaku alebo absolvovať prvú kontrola cestovných lístkov vo vlaku,“ hovorí riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský a dodáva, že mladí, ktorí ešte nedovŕšili 15 rokov, musia prísť v sprievode rodiča alebo zákonného zástupcu. Klub mladých železničiarov pri Detskej železnici Košice vznikol ešte v roku 2012 a dnes má približne päťdesiat aktívnych členov – žiakov, študentov základných a stredných škôl. Mladí železničiari sa pod vedením starších podieľajú na prevádzke železničky v úlohách sprievodcov,  výpravcov, výhybkárov či informátorov. Tí vytrvalejší a zdatnejší sa časom, a po absolvovaní zákonom predpísaných skúšok, prepracujú aj ku pozícii vlakvedúceho či rušňovodiča. Viac informácii nájdete TU

22. jún PARNÝM VLAKOM DO PRAVEKU               

V júni Detská železnica Košice a Železničná kompánia Slovenska pozývajú aj na mimoriadnu jazdu parným vlakom s foto-stopom po Hanušovských viaduktoch. Už 22. júna vyrazí súprava historických vozňov ťahaných parnou lokomotívou Ventilovka z Košíc a  Prešova do Hanušoviec nad Topľou, pričom najväčším lákadlom budú unikátne železničné viadukty, prehliadka múzea, kaštieľa, sakrálnych pamiatok i archeoskanzenu s ukážkami života v praveku. „V rámci výletu zavedieme cestujúcich doslova až do doby starých Slovanov, kedy vlaky ešte nejazdili. Toto spojenie s prehliadkou jedinečného archeoparku však okrem zážitkovej jazdy umožní spoznať život ľudí z dávnej minulosti. Navyše, práve v tento deň si budú môcť návštevníci naživo vyskúšať skutočnú tavbu skla v peci z 9. storočia a prípadne vyrobiť si tak napodobeniny historických korálikov s pomocou skúsených sklárskych majstrov.

Ďalším lákadlom je prehliadka tunajšieho barokového kaštieľa ale aj stredovekého kostola s tajomnou symbolikou a sakrálnym podkladom,“ pozýva Tomáš Haviar zo Železničnej kompánie Slovenska. Jedinečný zážitok v jeden deň, na prahu leta, sa naozaj oplatí prežiť na vlastnej koži! Cestujúci z historického vlaku budú mať všetky prehliadky mimoriadne v cene cestovného lístka!

Viac informácií o jazde a predpredaji lístkov nájdete na www.detskazeleznica.sk

Autor: Detská železnica Košice, o. z.


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2019
Vlakový výlet do praveku ponúkne históriu, kultúru a zábavu pre celú rodinu
Výnimočný Veľký vlakový výlet pre celú rodinu „do praveku“ s parnou lokomotívou sa uskutoční už túto sobotu 22. júna. Lákadlom sú Hanušovské viadukty, archeopark, barokový kaštieľ, stredoveký kostol i samotná parná lokomotíva z roku 1926.
viac
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
22.06.2021
Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom
Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %