Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.01.2022 08:00

Ďalšiu časť Námestia Majstra Pavla zrekonštruovali, je z nej pešia zóna


Na snímke historické Námestie Majstra Pavla v Levoči v stredu 26. januára 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Primátor mesta Miroslav Vilkovský pri príležitosti slávnostného otvorenia obnovenej časti uviedol, že rekonštrukciou prešla východná strana námestia od komunikácie medzi Bazilikou sv. Jakuba a mestským úradom po severnú časť vrátane chodníka na Košickej ulici po križovatku s Mäsiarskou ulicou.


Práce prebiehali od mája minulého roka, keď mesto podpísalo zmluvu so zhotoviteľom, spoločnosťou Eurovia Sk. Spočívali v komplexnej rekonštrukcii infraštruktúry, vodovodu, kanalizácie, rozvodov, ako aj verejného osvetlenia. Okrem toho pôvodný asfaltový povrch nahradili žulová dlažba a čadičové kocky. „Materiály, ktoré sa pri prestavbe použili, majú lepšiu nasiakavosť ako tie predošlé, a dokážu tak lepšie zachytiť dažďovú vodu a udržať ju na mieste, ozrejmil Vilkovský.

Časť prostriedkov na túto investíciu získala radnica aj z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR prostredníctvom programu podpory menej rozvinutých regiónov. Celkové náklady na tretiu časť II. etapy dosiahli takmer 1,25 milióna eur eur.

Východná a južná časť historického centra mesta Levoča, ktorá je spolu s bazilikou a radnicou zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, je tak už kompletne zrekonštruovaná. Mesto Levoča intenzívne pracuje na obnove námestia už niekoľko rokov. „V rokoch 2011 - 2013 prebiehala prestavba južnej časti a následne v rokoch 2018 – 2020 sa pokračovalo s rekonštrukciou východnej strany,“ doplnil Vilkovský.

Samospráva má v pláne v obnove námestia pokračovať, všetko však závisí od získania finančných prostriedkov. Primátor odhaduje, že ďalšie tri etapy, ktoré zahŕňajú zostávajúcu severnú a západnú časť, si vyžiadajú odhadom šesť miliónov eur. „Ide o finančne veľmi náročnú investíciu vzhľadom na to, že ide o národnú kultúrnu pamiatku. Len druhá etapa stála približne tri milióny eur. Verím, že sa nám podarí v rámci možností pokračovať v obnove nielen samotného námestia, ale aj budov, ktoré sú jeho súčasťou a sú majetkom mesta,“ dodal Vilkovský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2019
Levoča má v pláne v tomto roku zrealizovať viacero investícií
Mesto Levoča chce aj v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla. Vlani sa začalo s prestavbou v rámci druhej etapy časťou A s rozpočtom na úrovni 510.000 eur.
viac
23.12.2020
Rekonštrukcia námestia pred železničnou stanicou pokračuje
Práce na obnove predstaničného námestia v okolí zvolenskej hlavnej železničnej stanice pokračujú.
viac
13.05.2021
Levoča pokračuje v rekonštrukcii Námestia Majstra Pavla
Slávnostným poklepaním základného kameňa stavby v stredu (12. 5.) v popoludňajších hodinách spustilo mesto Levoča druhú etapu prestavby Námestia Majstra Pavla.
viac
11.12.2023
Obnova Námestia SNP je ukončená, stalo sa pešou zónou
Aktuálne ukončená obnova Námestia SNP je jedným z najväčších tohtoročných projektov mesta Trnava. Mesto vynaložilo na premenu lokality v centre mesta takmer 2,2 milióna eur, pričom viac než 1,8 milióna eur získalo z Integrovaného regionálneho operačného systému (IROP) 2014 - 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %