Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.06.2021 07:45

Chorvátsky Grob vyzýva na rozumné využívanie pitnej vody


Ilustračná snímka.


Obec Chorvátsky Grob v okrese Senec eviduje v období polievania trávnikov a napúšťania bazénov problém s nízkym tlakom pitnej vody. Samospráva preto vyzýva svojich obyvateľov, aby vodu využívali rozumne.


„Najväčšie problémy evidujeme vo večerných hodinách, kedy je maximálny odber vody – sprchovanie, umývanie, varenie. Ak sa do tohto procesu pridá polievanie trávnikov či napúšťanie bazénov, potom, samozrejme, tlak vody nebude postačovať. Verejné vodovody sú dimenzované, respektíve projektované na potrebu vody podľa smerných čísiel,” uviedla obec na sociálnej sieti. Pripomína, že verejný vodovod slúži na zásobovanie obyvateľov pitnou vodou, nie na závlahy a iné činnosti.

Tlakové pomery vo vodovodnej sieti Chorvátskeho Grobu sú podľa samosprávy závislé od toho, akým tlakom je dodávaná voda od Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) a následne od tlakových strát priamo na rozvodnom potrubí, podľa momentálnych odberov vody. „Keďže potrubia sú dimenzované v zmysle technických predpisov pre verejné vodovody, k problémom so znížením tlaku v sieti môže dochádzať práve pri nárazových odberoch vody,” vysvetlila.

Chorvátsky Grob vyzval obyvateľov, aby na polievanie záhrad nevyužívali pitnú vodu, ale alternatívne možnosti závlah, napríklad zo zachytenej dažďovej vody. Rovnako, aby svoje bazény nenapúšťali práve v špičke, teda večer, keď je dopyt aj spotreba vody najväčšia.

BVS každoročne odporúča verejnosti, ktorí si plánujú napustiť bazény, aby tak robili pomaly, mimo odberovej špičky a prednostne počas nočných hodín. Napúšťanie bazéna predstavuje podľa vodárne pre vodovodnú sieť záťaž. Ide o nárazový odber s veľkým objemom a verejná vodovodná sieť nie je primárne určená na tieto účely.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
V obci spustili petíciu za odvolanie starostu
V obci Chorvátsky Grob dnes štartuje petícia za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu Radovana Benčíka.
viac
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
08.09.2017
MV SR zjednodušilo podmienky výzvy na prístup k pitnej vode
Oprávnení žiadatelia z 1043 obcí a miest majú možnosť sa zapojiť do výzvy v predĺženom termíne uzávierky, a to do 26. septembra 2017.
viac
09.11.2021
Rozširujeme zoznam oprávnených obcí a zlepšujeme podmienky výzvy
Rozširujeme zoznam oprávnených obcí a zlepšujeme podmienky výzvy zameranej na budovanie kanalizačného systému a prístupu k pitnej vode.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %