Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.05.2021 09:30

Čerpanie eurofondov v Žiline vzrástlo za dva roky o osemdesiat percent


Ilustračná snímka.


Mesto Žilina dosiahlo za posledné dva roky 80-percentný nárast čerpania finančných prostriedkov z viacerých fondov Európskej únie (EÚ) a Nórskych fondov. V programovom období 2014 - 2021 je celkový objem schválených zdrojov v Žiline na úrovni vyše 18 miliónov eur.


Po stretnutí so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI) SR Dušanom Veličom o tom informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

„Pociťujeme dlhodobé poddimenzovanie financovania slovenských samospráv a práve európske finančné zdroje sú možnosťou ako dofinancovať zmeny a rozvoj slovenských miest. Žilina chce byť mestom, ktoré aj v budúcnosti pritiahne ľudský potenciál,” podotkol Fiabáne.

Štátny tajomník MIRRI sa v stredu stretol aj s predsedníčkou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erikou Jurinovou. „ŽSK sa chce stať aktívnym partnerom pri príprave operačného programu Slovensko. Vnímame, že sme síce prizývaní k pripomienkovému konaniu, avšak pri tvorení základnej koncepcie či filozofie na národnej úrovni, žiaľ, kraje často chýbajú. Tu jednoznačne voláme po aktívnom zapojení,” zdôraznila Jurinová s tým, že samosprávny kraj chce predísť tomu, aby sa v novom operačnom programe Slovensko nezabudlo na regionálne priority.

„Slovensko potrebuje koordinované a cielené investície v regiónoch. V každom regióne by sme radi videli regionálny rozvojový trojuholník, ktorý by prepojil biznis sféru a univerzitný výskum so štátnou a verejnou správou. Len to je cesta k napredovaniu,” povedal štátny tajomník MIRRI.

O nastavení efektívneho čerpania eurofondov v novom programovom období, podpore vedy, výskumu a inovácií z eurofondov a podpore malého podnikania diskutoval Velič v stredu aj so starostkou obce Korňa Mariannou Bebčákovou a s rektorom Žilinskej univerzity v Žiline Jozefom Jandačkom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2021
O časti eurofondov 2021-2027 sa bude rozhodovať v regiónoch
Podpora regiónov z eurofondov v novom programovacom období sa mení. O konkrétnych projektoch v regiónoch bude rozhodovať územie.
viac
02.02.2021
ZMOS apeluje na čerpanie eurofondov z IROP-u
Združenie miest a obcí Slovenska je znepokojené tým, že rok neboli zverejnené výzvy v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu, ktoré mali pomôcť s materskými školami, sociálnymi zariadeniami, aj pri vodovodoch, kanalizáciách a zelenej infraštruktúre.
viac
05.02.2021
MIRRI plánuje do apríla vyhlásiť tri eurofondové výzvy na regionálny rozvoj
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR plánuje do apríla tohto roku vyhlásiť tri eurofondové výzvy. Uviedol to Andrej Ďuríček z odboru komunikácie rezortu v reakcii na apel Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) čerpať európske peniaze z IROP.
viac
20.05.2021
Predsedníčka ŽSK rokovala so štátnym tajomníkom MIRRI o regionálnom rozvoji
O stratégii využitia finančných prostriedkov v stredu na pôde Žilinského samosprávneho kraja diskutovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová na pracovnom rokovaní so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky Dušanom Veličom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %