Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.02.2018 11:41

Centrum Prešova má novú atrakciu - historický 3D model mesta


Pohľad na model na historický mesta.


Bronzový 3D model, ktorý v polovici januára sprístupnili verejnosti, stvárňuje historickú podobu Prešova z 18. storočia, vrátane hradieb, vstupných brán do mesta, či už zaniknutých budov.


„Historický 3D model ukazuje Prešov, aký bol v roku 1768. Je našim príspevkom k skrášleniu centra mesta i k zvýšeniu atraktivity Prešova pre turistov,“ povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová počas sprístupnenia atraktívnej novinky v polovici januára na Hlavnej ulici.

Bronzový 3D model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia, vrátane hradieb, vstupných brán do mesta, či už zaniknutých budov, ako bola niekdajšia radnica v priestore Južného parku. Jeho autor Peter Beňo a Ján Poľanský však do diela zakomponovali aj ďalší prešovský unikát - 49. rovnobežku, ktorá je zvýraznená aj nasvietením. Významné prešovské dominanty si ľudia môžu nájsť podľa čísel a popisu, ktorý je súčasťou diela. Nápisy sú navyše aj v Brailovom písme. Model je umiestnený na Hlavnej ulici, pri Šarišskej galérii. 

„Model sme vytvorili podľa veduty z roku 1768, ktorá detailne zachytáva stav mesta v danom období. Patrí pritom medzi najprepracovanejšie historické veduty na území Slovenska. Do diela sme však vložili aj mladšie historické pamiatky, poslúžila nám na to aj katastrálna mapa z polovice 19. storočia. Snažili sme sa čo najvernejšie zreprodukovať históriu tak, aby návštevník mal relevantný pohľad na to, ako mesto v tom čase vyzeralo, aký malo pôdorys či opevnenie. Veríme, že toto dielo poslúži aj ako edukačná pomôcka,“ priblížil historický model Peter Beňo.

„Verím, že dielo poslúži nielen návštevníkom, ale aj Prešovčanom k hlbšiemu poznaniu histórie mesta,“ zhodnotila novinku prešovská hlavná architektka Mária Čutková.

Model bol vytvorený ako súčasť spoločného projektu s názvom História miest v novodobom dizajne, ktorý uskutočňujú mestá Prešov a poľské Krosno v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014 - 2020. Jeho cieľom je vytvoriť nové produkty cestovného ruchu, ktoré zatraktívnia kultúrne a prírodné dedičstvo oboch miest prostredníctvom moderných foriem prezentácie.

Kým Prešov vytvoril bronzový 3D model historického centra mesta, v Krosne sa rozhodli priblížiť historické a kultúrne objekty miest historickej trasy prostredníctvom 3D okuliarov a panoramatického ďalekohľadu.

Súčasťou projektu bol tiež workshop a konferencia, s diskusiou k moderným technológiám v architektúre s ohľadom na historické skúsenosti. Premeny mestského prostredia oboch miest za posledných 150 rokov predstaví aj fotoalbum.

Projekt sa uskutočňuje s finančnou podporou  EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Jeho cieľom je propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov v záujme zvýšenia atraktivity pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov. Celkové náklady na projekt dosiahli takmer 29 000 eur, mesto Prešov sa na financovaní podieľalo podieľalo 5 %.

Autor: (mig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2018
Centrum Prešova zdobí nová atrakcia - jeho historický 3D model
Prešov má novú turistickú atrakciu – centrum mesta zdobí od štvrtka 18. januára jeho historický 3D model. Bronzový model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia.
viac
03.06.2019
Mesto podpísalo memorandum o spolupráci so SPŠ elektrotechnickou
Mesto Prešov podpísalo so Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou (SPŠ) v Prešove memorandum o spolupráci. Spoločne chcú podporiť rozvoj Prešova ako smart city a dať šancu mladým talentovaným študentom.
viac
27.03.2021
Mesto Prešov odpustí poplatky prevádzkovateľom letných terás aj v tomto roku
Majitelia kaviarní a gastro prevádzok v Prešove môžu požiadať o umiestnenie sezónnych letných terás už teraz. Mesto odpustí podnikateľom poplatky za umiestnenie terás aj v nadchádzajúcej sezóne.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %