Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
02.05.2023 04:15

Bukovszky vyzýva obce odstrániť nedostatky v oblasti menšinových jazykových práv


Na snímke splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny László Bukovszky. Snímka zdroj: (tasr).


Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky vyzval listom menšinové obce na odstránenie nedostatkov v oblasti dodržiavania menšinových jazykových práv. Reagoval tým na výsledky Správy o používaní jazykov národnostných menšín za obdobie rokov 2021 - 2022.


"Zistené a konkretizované nedostatky sú väčšinou správne delikty, na základe ktorých sa môže začať správne konanie a udelenie finančnej pokuty," uviedli z úradu splnomocnenca. Dodali, že na základe písomnej výzvy majú obce informáciu o spôsobe a termíne odstránenia nedostatkov zaslať do konca mája, pričom splnomocnenec im poskytol základné informácie o poskytovanej odbornej a metodickej pomoci pri aplikácii menšinového zákona.

Posledná správa podľa úradu splnomocnenca však potvrdila dlhodobý trend, podľa ktorého narastá počet menšinových obcí, ktoré v maximálnej miere dodržiavajú menšinové jazykové práva. "Tieto zistenia vychádzajú zo samosprávami vyplnených dotazníkov, v ktorých obce odpovedali na okruhy otázok týkajúcich sa menšinových jazykových práv," podotkli.

Ako ďalej uviedli, kým v predchádzajúcom období z celkového počtu 638 menšinových obcí bolo bez nedostatkov 58 (57 maďarských a jedna rusínska), v roku 2022 počet narástol na 114 (108 maďarských a šesť rusínskych obcí). "Od roku 2012 sa postupne zvyšuje počet tzv. príkladných obcí, ktoré svoje zákonné povinnosti a možnosti v maximálnej miere aplikujú," dodali z úradu splnomocnenca.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
06.07.2017
Regióny môžu žiadať o peniaze na zlepšenie dodávok vody a jej čistenie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vypísalo novú eurofondovú výzvu, ktorá je zameraná na zlepšenie zásobovania pitnou vodou, čistenie odpadových vôd a kanalizáciu. Vyčlenených je 55 miliónov eur. Informovala o tom dnes Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV.
viac
12.06.2019
Obciam, ktoré trápi zvýšený výskyt komárov, je kraj maximálne nápomocný
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyzval starostov obcí v povodí Moravy na Záhorí, aby v prípade, že tak ešte neurobili, požiadali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR o preverenie podnetov na premnoženie komárov.
viac
01.10.2020
Posuny termínov výziev na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov
Ministerstvo vnútra SR informuje o posune termínu uzávierky 1. a 2. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na majetko-právne vysporiadanie pozemkov. Termín 1. hodnotiaceho kola sa posúva na 10. novembra 2020 a v 2. hodnotiaceho kola na 11. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %