Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.11.2021 02:35

Budúci týždeň spustia revitalizáciu parčíka na Radlinského


Parčík na Radlinského, ilustračná snímka (tasr)


Mesto Bratislava budúci týždeň začne s revitalizáciou parčíka na Radlinského. Po obnove má získať viac zelene i nový verejný priestor s pobytovou funkciou.


"Návrh projektu od začiatku rátal so zachovaním čo najväčšieho počtu súčasných stromov. Niektoré stromy v zlom zdravotnom stave určili dva arboristické posudky na odstránenie z bezpečnostných dôvodov," spresnilo hlavné mesto. Tieto však budú nahradené ešte väčším počtom stromov, ktoré majú v dospelosti znásobiť zelenú plochu verejného priestoru.

"Pätnásť stromov v zlom zdravotnom stave vymeníme za 20 nových stromov," deklaruje magistrát. Kry, ktoré boli doteraz v parčíku na rozlohe 126,2 štvorcového metra (m2), sa rozšíria na plochu 657,8 m2. Zároveň budú mať výšku nasadenia koruny minimálne 2,5 metra. Budú teda pôsobiť skôr ako stromy.       

"Kombinácia týchto krov vytvorí etážovú zeleň, ktorá komplexne prekryje tento priestor korunami stromov. Časť pôvodnej trávnatej plochy nahradí mlat pre zlepšenie pobytu a pohybu a časť nahradia kvalitné pokryvné rastliny na ploche 992,2 m2," spresnila samospráva. Mlatové povrchy, bežne používané v zatienených plochách pod stromami, majú zabezpečiť aj zadržiavanie zrážkovej vody a jej postupné odparovanie, a tým ochrániť priestor pred prehrievaním.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
05.11.2020
Mesto zrevitalizuje okolie pamätníka obetiam extrémizmu
Hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pripravili projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.
viac
13.05.2021
Staré Mesto začína s revitalizáciou Medickej záhrady
Medická záhrada prejde rozsiahlou revitalizáciou. Obľúbené miesto na trávenie voľného času situované v bratislavskej centrálnej mestskej časti Staré Mesto ostane pre návštevníkov otvorené aj počas prác, pohyb po záhrade však bude mierne obmedzený.
viac
10.06.2023
Park na Račianskom mýte sa dočká komplexnej rekonštrukcie
Park na Račianskom mýte v bratislavskom Novom Meste sa po rokoch dočká komplexnej rekonštrukcie. Práce sa majú začať v pondelok (12. 6.), trvať by mali zhruba šesť mesiacov. Náklady by mali dosiahnuť 1,38 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %