Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.12.2019 06:10

Budúce mesto Nesvady spája svoju budúcnosť s cestovným ruchom


Ilustračná snímka, zdroj: hold.sk


Obec Nesvady v okrese Komárno patrí s 5105 obyvateľmi k najväčším obciam na Slovensku. Už o pár dní sa stane 141. slovenským mestom.


Národná rada SR vyhlásila v októbri uznesením obec Nesvady za mesto, a to s účinnosťou od 1. januára 2020. „Zmena je výsledkom dlhodobého vývojového procesu. Musíme vymeniť všetky tabule, nápisy, pečiatky, je to veľa vecí, ktoré nás vyjdú na niekoľko tisíc eur. Zo začiatku nevidíme žiadne výhody z toho, že sme sa stali mestom, no z dlhodobého hľadiska to bude prínos,“ skonštatoval starosta Nesvád Zoltán Molnár. Obec očakáva nielen vyšší záujem investorov, ale najmä rozvoj cestovného ruchu.       

Z kedysi poľnohospodárskej obce sa stáva vyhľadávané turistické centrum. Prispelo k tomu vybudovanie termálneho kúpaliska, ktoré obec postavila z vlastných zdrojov. Kúpalisko slúži návštevníkom od júla tohto roka. K dispozícii majú päť bazénov s termálnou vodou a plochou takmer 700 metrov štvorcových. Náklady na výstavbu dosiahli viac ako štyri milióny eur. V blízkosti kúpaliska vzniklo 106 pozemkov na výstavbu rekreačných domov, viac ako dve tretiny z nich už majú svojich majiteľov. Postupne pribúdajú nové ubytovacie i stravovacie zariadenia, ale aj ďalšie služby. Na budúci rozvoj kúpaliska plánuje samospráva získať buď investora alebo financie z fondov, z ktorých plánuje dobudovať wellness centrum.       

Nezamestnanosť v obci neprevyšuje päť percent aj vďaka vybudovaniu priemyselného parku. V roku 2005 prišiel prvý investor, taliansky výrobca pomôcok pre zvieratá Ferplast. V súčasnosti už pôsobí v priemyselnom parku päť spoločností, z toho štyri zahraničné a jedna domáca, ktoré vytvorili zhruba 500 pracovných miest. Na ploche päť hektárov vzniká nová priemyselná zóna, ktorá bude určená pre menších domácich podnikateľov. „Prevádzky sú vo výstavbe, predpokladáme, že zóna bude dobudovaná do dvoch rokov,“ povedal starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Čím viac turistov, tým horšie pre obec
„Ekonomika nakladania s odpadmi, vrátane ich triedenia, je pre nás ťažiskovou,“ hovorí starosta Donovál Miroslav Daňo.
viac
26.09.2019
Vláda SR: Z obce Nesvady by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto
Z obce Nesvady na juhu Slovenska v okrese Komárno by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto. V stredu to na svojom rokovaní odobrila vláda.
viac
04.06.2021
Nitra poskytne dotácie na zážitkovú včeláreň i rozšírenú 3D realitu
Mesto Nitra podporí tento rok cestovný ruchu dotáciami v hodnote 20 000 eur. Celkovo sa o financie z mestského rozpočtu uchádzalo 15 projektov, mestskí poslanci sa z nich rozhodli podporiť sedem.
viac
09.07.2021
Cesta k jaskyni Driny je opravená vďaka finančnej pomoci kraja
Nad rámec bežných investícií do modernizácie cestnej infraštruktúry opraví Trnavský samosprávny kraj (TTSK) viacero ciest vedúcich k turistickým cieľom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %