Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.09.2019 11:05

Vláda SR: Z obce Nesvady by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto


Nesvady - ilustračná snímka


Z obce Nesvady na juhu Slovenska v okrese Komárno by sa od 1. januára 2020 malo stať mesto. V stredu to na svojom rokovaní odobrila vláda.


Návrh na vyhlásenie obce Nesvady za mesto bol predložený na rokovanie vlády na základe žiadosti obce a odporúčania príslušného Okresného úradu Nitra.       

Podľa zákona o obecnom zriadení môže Národná rada SR vždy k 1. januáru na návrh vlády SR vyhlásiť za mesto obec, ktorá je hospodárskym, administratívnym a kultúrnym centrom alebo centrom cestovného ruchu, kúpeľným miestom, zabezpečuje služby aj pre obyvateľov okolitých obcí a má zabezpečené dopravné spojenie s okolitými obcami. Okrem toho tiež obec, ktorá má aspoň v časti územia mestský charakter zástavby či najmenej 5000 obyvateľov.       

Podľa predloženého materiálu k 31. augustu má obec Nesvady 5105 obyvateľov a je administratívnym a kultúrnym centrom, zabezpečuje niektoré služby aj pre obyvateľstvo okolitých obcí, má zabezpečené dopravné spojenie s okolitými obcami a v časti územia má mestský charakter zástavby.       

Slovenská republika má v súčasnosti 140 miest. Poslednými obcami, ktoré boli vyhlásené za mestá, sú Gabčíkovo a Turany.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
21.03.2020
SK8: V krátkom čase bude nevyhnutné prijať viaceré legislatívne opatrenia
Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.
viac
05.11.2022
Nezabudnite nahlásiť zmenu štatutára na ústredný portál verejnej správy
V prípade zmeny štatutára orgánu verejnej moci vyplývajúcej z volieb do vyšších územných celkov a volieb do orgánov samospráv je nutné nahlásiť túto zmenu na ústredný portál verejnej správy.
viac
19.08.2023
ZMOS žiada od vlády zodpovednejší prístup
Vláda SR by sa mala zodpovedne postaviť k príprave nového systému na podporu odídencov z Ukrajiny v mestách a obciach na Slovensku. Konštatuje to vo svojom vyhlásení predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %