Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.08.2017 09:00

Budatín je štvrtou mestskou časťou s vlastným erbom


Igor Choma (vpravo od erbu) a Juraj Blanár (vľavo od erbu) odhalili erb mestskej časti Budatín.


Žilinská mestská časť Budatín sa dočkala svojich nových symbolov. Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom ostatnom zasadnutí ustanovilo erb, vlajku a zástavy tejto mestskej časti.


Žiadosť o vytvorenie a uznanie vlastného erbu, ktorý by symbolizoval Budatín a nadviazal na historické korene, inicioval primátor Žiliny Igor Choma a poslankyňa za obvod číslo 8 Emília Talafová.

V súčasnosti je Budatín jednou z mestských častí krajského mesta Žilina. Na stretnutiach poslancov s občanmi v Budatíne sa tiež viackrát hovorilo o histórii mestskej časti a jej významných medzníkoch, na ktoré sú jeho občania právom hrdí. V záujme podpory identity a z úcty k minulosti a predkom iniciovali preto Igor Choma a Emília Talafová žiadosť o vytvorenie a uznanie vlastného erbu.

Slávnostné odhalenie symbolov sa konalo 30. júla 2017 o 16. hodine pred Budatínskym hradom, ktorého sa zúčastnili primátor Igor Choma, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, poslankyňa mestského zastupiteľstva Emília Talafová s ostatnými kolegami zastupiteľského zboru a ďalší vzácni hostia. Počas odhalenia symbolov sa na programe zúčastnili aj tunajšie folklórne súbory. Výnimočné postavenie počas celej ceremónie mal hlavný štátny radca pre heraldickú tvorbu a správca Heraldického registra SR z Ministerstva vnútra SR Ladislav Vrtel, ktorý umocnil svojou prítomnosťou túto výnimočnú chvíľu.

Erb je registrovaný v tejto podobe: v zelenom štíte nad dvoma zlatými zvlnenými pruhmi strieborná, zlato zastrešená cimburovitá veža s otvorenou bránou.

 

Vlajka, ktorá pozostáva zo štyroch pozdĺžnych pruhov vo farbách zelenej (3/10), žltej (2/10), bielej (2/10) a zelenej (3/10); vlajka má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi, t.j. dvomi zástrihmi, siahajúcimi do tretiny jej listu.

 

Autor: (Pavol ČORBA, hovorca mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2017
XXIII. ročník Staromestských slávností má pripravený pestrý program
Už budúci týždeň sa mesto Žilina a jeho obyvatelia dočkajú XXIII. ročníka Staromestských slávností.
viac
08.09.2017
Už aj Považský Chlmec má vlastný erb
Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom ostatnom zasadnutí ustanovilo erb, vlajku a zástavy tejto miestnej časti.
viac
10.05.2018
Žilina si pripomenula hrdinstvo padlých vojakov z druhej svetovej vojny
Včera si celá Európa pripomenula 73. výročie konca druhej svetovej vojny. Práve 8. mája 1945 totižto oficiálne kapitulovalo nacistické Nemecko. Toto výročie si dnes v Budatíne, pri Pamätníku obetiam I. a II. svetovej vojny, pripomenuli aj predstavitelia mesta a obyvatelia tejto mestskej časti.
viac
17.04.2019
Mesto Žilina ocenilo 25 výnimočných pedagógov
Záslužnú prácu žilinských učiteľov ocenila aj radnica. Pri príležitosti Dňa učiteľov si najlepší pedagógovia prevzali z rúk primátora pamätné listy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %