Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.09.2017 10:18

Už aj Považský Chlmec má vlastný erb


Odhalenie erbu.


Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom ostatnom zasadnutí ustanovilo erb, vlajku a zástavy tejto miestnej časti.


Žilinská miestna časť Považský Chlmec sa dočkala svojich nových symbolov. Žiadosť o vytvorenie a uznanie vlastného erbu, ktorý by symbolizoval Považský Chlmec a nadviazal na historické korene, inicioval primátor a poslanci za obvod číslo 8, predovšetkým však poslanec Ján Púček.

V súčasnosti je Považský Chlmec jednou z 20 miestnych častí Žiliny. Potreba erbu pre túto miestnu časť vznikla najmä zo strany občanov a poslancov mestského zastupiteľstva, aby sa zachovali významné symboly viažuce sa na túto lokalitu.

Slávnostné odhalenie symbolov sa konalo 20. augusta v Považskom Chlmci. Zúčastnili sa na ňom primátor Igor Choma, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, poslanci mestského zastupiteľstva Emília Talafová, Patrik Groma, Ján Pažický a Ján Púček a ďalší hostia. O kultúrny program sa postarali miestne folklórne súbory. Výnimočné postavenie počas celej ceremónie mal hlavný štátny radca pre heraldickú tvorbu a správca Heraldického registra SR z Ministerstva vnútra SR Ladislav Vrtel.

 Erb je registrovaný v tejto podobe: v modrom štíte nad dvoma striebornými zvlnenými pruhmi dve položené zlaté ryby v striebornej zbroji, horná je obrátená.

 

Autor: (čor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Erby a ich použitie. Užitočné rady a informácie - právna poradňa
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
30.07.2016
Stáročný strom je v názve dediny a tróni i v obecnom erbe
Keď vznikal erb dedinky Dubinné v Bardejovskom okrese, nikto nepochyboval, čo by na ňom malo byť vyobrazené. Motívom bol jednoznačne strom, ktorý stojí už stáročia v strede obce a podľa ktorého dostala dedina aj názov.
viac
01.08.2017
Budatín je štvrtou mestskou časťou s vlastným erbom
Žilinská mestská časť Budatín sa dočkala svojich nových symbolov. Mestské zastupiteľstvo v Žiline na svojom ostatnom zasadnutí ustanovilo erb, vlajku a zástavy tejto mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %