Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
18.09.2024 12:05

BSK vyhlásil verejnú architektonickú súťaž na obnovu synagógy vo Svätom Jure


Synagóga vo Svätom Jure. Snímka zdroj: BSK


Bratislavský samosprávny kraj oficiálne vyhlásil verejnú architektonickú súťaž návrhov s názvom „SYNAGÓGA Svätý Jur“. Cieľom tejto súťaže je nájsť najlepšie architektonické riešenie pre obnovu a revitalizáciu synagógy vo Svätom Jure, ktorá je významnou národnou kultúrnou pamiatkou.


„Synagóga vo Svätom Jure má výnimočné miesto v historickom a architektonickom dedičstve Slovenska. Súťaž má za cieľ vytvoriť návrh, ktorý bude nielen reflektovať historický význam stavby, ale aj využiť jej priestor a okolitý pozemok na vytvorenie kultúrneho centra pre verejnosť. Zároveň bude klásť dôraz na prepojenie s osobnosťou rabína Chatama Sofera, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v židovskej histórii regiónu,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba.

Synagóga sa nachádza v severovýchodnej časti mesta na území Mestskej pamiatkovej rezervácie Svätý Jur. Táto národná kultúrna pamiatka z 18. storočia bola dlhé roky v dezolátnom stave a hrozilo jej zrútenie. Bratislavský samosprávny kraj sa ju rozhodol odkúpiť a zachrániť. BSK už vykonal stabilizáciu nosných konštrukcií a strechy, vyčistil okolitý priestor a pripravil podmienky pre ďalšiu rekonštrukciu.

Jedným z hlavných kritérií súťaže je zachovanie všetkých hodnotných historických prvkov synagógy v súlade s odporúčaniami Krajského pamiatkového úradu Bratislava (KPÚ BA). Nové kultúrne centrum, ktoré vznikne v priestoroch synagógy, bude zohľadňovať potreby verejnosti, pričom bude rešpektovať pamiatkový charakter objektu.

Súťažné podmienky boli overené Slovenskou komorou architektov (SKA) dňa 5. septembra 2024 pod číslom KA-808/2024. Architekti a tímy, ktoré sa plánujú zúčastniť tejto súťaže, majú čas na predkladanie svojich návrhov do 4. novembra 2024 do 14:00 hod. Vyhodnotenie návrhov je predbežne naplánované na 18. novembra 2024 a zverejnenie výsledkov sa očakáva 20. novembra 2024.

Porota, ktorá bude hodnotiť súťažné návrhy, bude zložená z odborníkov na architektúru a dizajn. Predsedníčkou poroty bude Ing. arch. Eva Eichlerová, ďalšími členmi budú Ing. arch. Pavol Paulíny, PhD., Ing. Martin Kvasnica, akad. soch. Tomáš Lupták a doc. Mgr. art. Svetlana Waradzinová.

Ocenenia pre najlepšie návrhy sú: 1. cena 9.000 EUR, 2. cena 7.000 EUR, 3. cena 5.000 EUR a odmena 1.000 EUR.

Súťažné podmienky vrátane zadania a súťažných pomôcok sú zverejnené na stránke:

https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie/vyhladavanie-zakaziek/detail/515456

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2021
V Petržalke pripravujú architektonickú súťaž pre Námestie Republiky
Dlhé roky zanedbaný priestor Námestia Republiky, ktoré má potenciál stať sa centrálnym verejným priestorom bratislavskej Petržalky, čaká revitalizácia.
viac
17.06.2022
Súťaž návrhov na plaváreň i obnovu štadióna v Ružinove pozná víťaza
Architektonická súťaž na projekt novej plavárne a s ňou súvisiacu prestavbu existujúceho Zimného štadióna Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove pozná víťaza.
viac
22.07.2022
BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
02.02.2023
BSK pokračuje v záchrane a obnove synagógy vo Sv. Jure, stavbu stabilizoval
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %