Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.07.2022 10:35

BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure


Synagóga v Svätom Jure.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.


Po jej odkúpení a vyrovnaní priľahlého pozemku prebieha verejné obstarávanie na projekt sanácie a stabilizácie. Očakáva zároveň rozhodnutie pamiatkarov k zámeru obnovy synagógy a stanovenie potrebných krokov.

"Synagóge vo Svätom Jure hrozil zánik a my sme sa ju rozhodli odkúpiť a zrekonštruovať. Naším cieľom je zachovať historickú aj kultúrnu hodnotu stavby, rozšíriť jej zameranie a obyvateľom kraja sprístupniť ďalšiu kultúrnu pamiatku," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Pribudnúť by mal napríklad aj informačný pavilón, časť synagógy by mala byť venovaná informáciám o jednom z najväčších rabínov v histórii judaizmu Chatamovi Soferovi, ktorý v nej pôsobil. Synagóga a areál by sa mali stať priestorom na organizáciu živých podujatí, koncertov a oživovaní historických lokalít. "Radi by sme priniesli aj priestor na živú kultúru a podujatia súvisiace s kultúrnym turizmom, napríklad ako bod na tematickej Ceste židovskej kultúry," doplnila Svetlana Waradzinová, vedúca oddelenia kultúry Úradu BSK.

Synagóga je jedinou nehnuteľnou pamiatkou židovskej komunity vo Svätom Jure. Založená bola v roku 1791. Židia užívali Edelhof (Panský dvor) ako nájomníci mesta od roku 1869, v ktorom ho nadobudli do vlastníctva. V roku 1876 svätojurská ortodoxná náboženská cirkev pristúpila k rekonštrukcii synagógy, ktorú rozšírila a obnovila v duchu architektonického historizmu s uplatnením novorománskeho tvaroslovia na fasádach. Vedľa synagógy bol postavený obecný dom, tzv. židovský dom, v ktorom boli byty pre zamestnancov, moderné mikve a veľká učebňa. Zánik synagógy ako modlitebne sa datuje rokom 1942.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2017
V bratislavskej župe začínajú budovať nové dopravné terminály a cyklotrasy
Predseda BSK Pavol Frešo podpísal s mestom Svätý Jur, obcou Most pri Bratislave a združením JURAVA prvé zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na dopravný terminál a cyklotrasy financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
10.03.2022
Župa opravuje cesty v okresoch Senec a Pezinok
Nový asfalt, vodorovné značenie ako aj vyššia bezpečnosť a komfort pre vodičov. To všetko prinesú opravy ciest II. a III. triedy, do ktorých sa pustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK). V týchto dňoch prebiehajú opravy ciest vo Svätom Jure, v Bernolákove a Ivanke pri Dunaji.
viac
02.02.2023
BSK pokračuje v záchrane a obnove synagógy vo Sv. Jure, stavbu stabilizoval
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
25.01.2024
Hodinky, ktoré zachraňujú život. Zabezpečia pomoc v krízovej situácii
Nejedenkrát sa asi každý z nás ocitol v situácii, kedy potreboval pomoc. Avšak nie všetci, najmä seniori, si vedia hneď pomôcť a poradiť. BSK vstúpil do pilotného projektu, kde hrajú primárnu úlohu monitorovacie hodinky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %