Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
02.02.2023 01:30

BSK pokračuje v záchrane a obnove synagógy vo Sv. Jure, stavbu stabilizoval


Synagóga v Svätom Jure.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.


Zasanoval a zastabilizoval nosné konštrukcie i strechu dočasným prekrytím, vyčistil dvor i interiér. V súčasnosti vypracováva prípravnú a projektovú dokumentáciu, hotová má byť tento rok.

"Podarilo sa zasanovať a stabilizovať nosné konštrukcie a strechu dočasným prekrytím, aby sme zabránili ďalšej degradácii a zrúteniu stavby. Zachovali sme aj všetky predmety kultúrno-historickej povahy v synagóge aj v jej okolí," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Vzhľadom na stavebno-historický vývoj pamiatky a zachované fragmenty nástennej šablónovej výmaľby v interiéri zo začiatku 20. storočia či fragmenty architektonických článkov bol pri prácach prvej etapy prítomný aj reštaurátor. Vyčistený bol tiež dvor a interiér od sutín a nahromadeného odpadu, odstránená bola náletová zeleň.

Po stabilizovaní pamiatky aj podľa pokynov pamiatkarov pristúpi kraj k vypracovaniu prípravnej a projektovej dokumentácie. Jej realizácia je prvým krokom pre začatie samotnej obnovy. V mesiacoch február až apríl sa má realizovať architektonicko-historický výskum, ktorého súčasťou bude aj dendrochronológia a archívny výskum. Ďalším krokom by mal byť reštaurátorský výskum.

Po rekonštrukcii je zámerom vybudovať na pozemku taktiež infopavilón a zázemie pre návštevníkov. Ideový a kultúrny obsah kraj práve tvorí. Časť synagógy by mohla byť venovaná informáciám o Chatamovi Soferovi, ktorý tam istý čas pôsobil. Rozšíriť by sa tam mohla aj expozícia krajského Malokarpatského múzea vo Svätom Jure. Vzniknúť by mohol aj priestor pre organizovanie podujatí či koncertov.

Synagóga je jedinou nehnuteľnou pamiatkou židovskej komunity vo Svätom Jure. Židia užívali Edelhof (Panský dvor) ako nájomníci mesta od roku 1869, v ktorom ho nadobudli do vlastníctva. V roku 1876 svätojurská ortodoxná náboženská cirkev pristúpila k rekonštrukcii synagógy, ktorú rozšírila a obnovila v duchu architektonického historizmu s uplatnením novorománskeho tvaroslovia na fasádach. Vedľa synagógy bol postavený obecný dom, tzv. židovský dom, v ktorom boli byty pre zamestnancov, moderné mikve a veľká učebňa. Zánik synagógy ako modlitebne sa datuje do roku 1942.

Poslanci BSK rozhodli o odkúpení synagógy do vlastníctva kraja v septembri 2020. Do záchrany sa pustil kraj vlani.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2017
V bratislavskej župe začínajú budovať nové dopravné terminály a cyklotrasy
Predseda BSK Pavol Frešo podpísal s mestom Svätý Jur, obcou Most pri Bratislave a združením JURAVA prvé zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na dopravný terminál a cyklotrasy financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
17.02.2022
Senecká synagóga je tesne pred dokončením
Rekonštrukcia synagógy v Senci, ktorú realizuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec.
viac
10.03.2022
Župa opravuje cesty v okresoch Senec a Pezinok
Nový asfalt, vodorovné značenie ako aj vyššia bezpečnosť a komfort pre vodičov. To všetko prinesú opravy ciest II. a III. triedy, do ktorých sa pustil Bratislavský samosprávny kraj (BSK). V týchto dňoch prebiehajú opravy ciest vo Svätom Jure, v Bernolákove a Ivanke pri Dunaji.
viac
22.07.2022
BSK pokračuje v snahe zachrániť a obnoviť synagógu vo Svätom Jure
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pokračuje v snahe zachrániť a komplexne zrekonštruovať synagógu vo Svätom Jure (okres Pezinok) z 18. storočia, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %