Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
15.05.2019 12:25

BSK: Noc múzeí a galérií 2019


Ilustračná snímka


V sobotu 18. mája 2019 sa múzeá a galérie v Európe opäť otvoria návštevníkom s pestrou programovou ponukou v netradičnom čase. Už po pätnásty raz v histórii podujatia patrí tretia májová sobota Noci múzeí a galérií.


 Do neskorých večerných hodín bude možné navštíviť zbierkotvorné inštitúcie vo viac ako 100 lokalitách na celom Slovensku a stať sa priamym účastníkom zaujímavých výstav, autorských výkladov, tvorivých dielni, animácií, prehliadok, premietaní a ďalších foriem atraktívneho programu.

„BSK v spolupráci so Slovak Lines, a.s. podporuje lepšiu dopravnú dostupnosť múzeí a galérií v Malokarpatskom regióne posilnením spojov autobusovej dopravy v popoludňajších a večerných hodinách dňa 18. 5. 2019. Ak sa sem vyberiete, určite medzi 18:00 až 20:00 hodinou nevynechajte naše Malokarpatské múzeum v Pezinku, kde na vás čaká výstava s názvom Ondrej Piják – Krivý svet či stále expozície Príbeh vína a Dejiny vinohradníctva a vinárstva v Malých Karpatoch,“ pozval na podujatie bratislavský župan Juraj Droba.

Takmer 40 lokalít múzeí a galérií v Bratislave a bratislavskom kraji ponúka bohatý program, časovo koncentrovaný najmä od popoludňajších hodín smerom do polnoci. Nováčikom roku 2019 je netradičný priestor CO KRYTu v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, kde sa záujemcom predstaví výstava komixu KOMA v Bratislave. Z programovej ponuky v Bratislavskom samosprávnom kraji bude iste záujem o Príbeh vína v Malokarpatskom múzeum v Pezinku, Mestské múzeum v Pezinku prevedie po stopách grófov zo Svätého Jura a Pezinka a Schaubmarov mlyn ponúka atraktívny program pre rodiny a jednotlivcov, ako aj napínavú hru pre deti Niečo je na povale. Psssst, tajomstvo! V SNM – Múzeu Červený Kameň sa bude sprevádzať v unikátnych hradných pivniciach a otvorené budú aj expozície a výstavy SNM – Múzea Ľudovíta Štúra v Modre. Múzeum Michala Tillnera v Malackách bezplatne sprístupní významné pamiatky mesta: Pálfiovský kaštieľ, kryptu pod františkánskym kostolom, synagógu a Múzeum Michala Tillnera. Mestské múzeum v Senci pripravilo divadelný, literárny aj tanečný program v múzeu i v exteriéri. Za každého počasia bude otvorená aj Miniexpozícia ťažby a spracovania bridlice v Marianke, s programom k Histórii ťažby a spracovaniu bridlice.

Múzeá a galérie v Bratislave a v bratislavskom kraji spolupracujú vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja už tretí rok na príprave a realizácii podujatia v niekoľkých oblastiach. Ide o spoločné prezentačné aktivity – pre návštevníkov je pripravená jednotná programová brožúra; spoločnú výšku vstupného – platí sa len v prvej navštívenej inštitúcii 3,- € na osobu a deti do 10 rokov sú zdarma; a zlepšenie dopravnej dostupnosti – špeciálna doprava na podujatie (historické vozidlá z Dopravného podniku Bratislava, posilnené denné aj nočné spoje v spolupráci s Bratislavskou integrovanou dopravou, parný vláčik zo Železničného múzea SR po bratislavských spojkách a do Malaciek alebo spolupráca na propagácii podujatia so Železničnou spoločnosťou Slovensko). Ceny špeciálnej dopravy sú rôzne – zdarma, v cene vstupenky na podujatie, ako aj podľa platných cenníkov dopravcu. Viac info nájdu návštevníci v programovej brožúre, dostupnej v tlačenej i elektronickej podobe.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.12.2018
BSK: Dobré projekty môžu zabojovať o takmer trištvrte milióna
Projekty z oblasti kultúry a turizmu majú dva týždne na získanie finančnej podpory z bratislavskej župy. Žiadosti o poskytnutie dotácie z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry treba podať do 19. decembra a na podporu turizmu do 20. decembra.
viac
30.08.2019
Nový školský rok s takmer 4000 župnými prvákmi
V tomto školskom roku do škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja pribudne od 2. septembra takmer 4-tis. prvákov
viac
13.05.2023
Na vstup do múzeí a galérií v B. Bystrici a Zvolene postačí jedna vstupenka
Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude v sobotu (13. mája), sa pripravuje aj päť múzeí a galéria v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií aj v organizáciách PSK
Do 19. ročníka medzinárodného podujatia Noc múzeí a galérií sa zapájajú aj kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre návštevníkov si v sobotu 13. mája pripravili bohatý program už počas popoludnia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %