Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.02.2020 02:05

Bežkárska sezóna sa rozbieha


Pozvánka na Prechod Beskydsko-javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou


Kým minulý rok bola bežkárska sezóna v plnom prúde, tento rok sa pre nepriaznivé počasie rozbieha pomalšie. Župa aj napriek tomu upravuje úseky obľúbenej Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály keď to počasie a podmienky umožňujú.


Už počas najbližšej soboty si pripravila pre milovníkov tohto zimného športu aj tradičný bežkársky prechod.

Minulý rok sprevádzal nástup nového roka intenzívne sneženie, hlavne v priebehu prvých dvoch týždňov. V porovnaní s minulým rokom je v týchto dňoch snehu výrazne menej. Žilinská župa aj napriek tomu postupne upravuje trasy hlavného hrebeňa lyžiarskej bežeckej magistrály. Ratrak vyšiel do terénu aj dnes ráno smere na Kasárne a pripravuje trasu na v poradí deviaty ročník Prechodu Beskydsko-javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou. Ten bude v sobotu 8. februára na trase z Melocíka na Makov Kasárne a naspäť. Pre bežkárov je zabezpečená autobusová doprava zo Žiliny, z Kysuckého Nového Mesta a z Čadce. Registrácia účastníkov začína ráno 7.30 v reštaurácií u Melocíka. Hromadný štart je bude o hodinu neskôr.

Župa si pre fanúšikov bežkovania pripravila aj praktické novinky. V týchto dňoch testuje novú webovú kameru, ktorá bude v pravidelnom intervale zaznamenávať aktuálny stav počasia na magistrále s meraním teploty (zatiaľ sa aktualizuje denne, po jej sfunkčnení bude zaznamenávať trať v 15 minútových intervaloch s históriou). Aktuálne sa pracuje na jej sprístupnení na webovej stránke Žilinskej župy, zábery by mala po novom prenášať aj na Facebook Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály. V prípade, ak sa nová kamera osvedčí, župa pristúpi k osadeniu ďalšej v úseku medzi Makovom a Kasárňami.

Pre fanúšikov bežeckého lyžovania sú všetky čerstvé informácie dostupné na webovej stránke kraja www.zilinskazupa.sk v sekcii Bežkoservis. Infoservis Beskydsko – Javorníckej magistrály je k dispozícii i na Facebooku, kde si bežkári môžu vymieňať svoje postrehy. Fotografie a správy z terénu môžu posielať aj na adresu magistrala@zilinskazupa.sk.

Žilinská župa upravuje stopu z Makova - Kasární až na Husárik Slovenská stopa sa na Kasárňach napojí na českú. Vytvára tak prepojenie oboch republík po hrebeni Javorníkov v celkovej dĺžke asi 60 kilometrov.

Praktické informácie pre záujemcov o prechod:

Žilinský samosprávny kraj pre bežkárov zabezpečil bezplatnú autobusovú dopravu na podujatie zo Žiliny a Čadce nasledovne:

- odchod autobusu z autobusovej stanice v Žiline o 07:15 hod. (autobus bude pristavený na ulici 1. mája oproti autobusovej stanici v Žiline). Kontakt pre prihlásenie a rezerváciu miesta v autobuse - p. Milata - 0911 565 523

- odchod autobusu z autobusovej stanice v Kysuckom Novom Meste o 06:45 hod., autobus bude pokračovať do Čadce na autobusovú stanicu, odchod autobusu z autobusovej stanice v Čadci o 07:15 hod. Kontakt pre prihlásenie a rezerváciu miesta v autobuse - p. Žabka – 0904 851 972

Odchod oboch autobusov naspäť z Melocíka do Žiliny a Čadce je naplánovaný na 16:00 hod.

07:30 - 08:15 hod. bude registrácia účastníkov spojená s občerstvením v reštaurácii u Melocíka

08:30 hromadný štart

V prípade nepriaznivého počasia si organizátor vyhradzuje možnosť zmeny termínu.

 

Autor: (ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2019
Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji láka turistov v zime aj v lete
Bežkárske trate, lyžiarske strediská, kultúrne pamiatky ako i cyklotrasy. Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji je rozmanitá a medzi turistami obľúbená. Novinky čakajú na návštevníkov aj tento rok.
viac
06.10.2021
Beskydsko-javornícka lyžiarska bežecká magistrála dostane nový stimul
Žilinský samosprávny kraj a Občianske združenie Husárik uzavreli Memorandum o spolupráci, na základe ktorého bude správa a údržba Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály (BJLBM) efektívnejšia a dôkladnejšia.
viac
09.12.2023
Lyžiarsku sezónu v stredisku Kokava-Línia otvoria 23. decembra
Lyžiarsku sezónu v stredisku Kokava-Línia v Poltárskom okrese otvoria 23. decembra. TASR to v piatok potvrdil konateľ František Auxt s tým, že ceny lístkov na vlek tento rok nemenili.
viac
23.01.2024
Pridajte sa k nám na Prechod Beskydsko – Javorníckou magistrálou
Žilinský samosprávny kraj a Žilinský turistický kraj (KOCR) organizujú už budúcu sobotu (3. 2. 2024) obľúbený 11. ročník Prechod Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %