Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.01.2019 04:50

Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji láka turistov v zime aj v lete


Ilustračná snímka - na bežeckej magistrále


Bežkárske trate, lyžiarske strediská, kultúrne pamiatky ako i cyklotrasy. Ponuka cestovného ruchu v Žilinskom kraji je rozmanitá a medzi turistami obľúbená. Novinky čakajú na návštevníkov aj tento rok.


Žilinský kraj je vyhľadávanou lokalitou pre svoju bohatú ponuku cestovného ruchu. Už tradične sa drží na popredných miestach v návštevnosti ako aj v počte prenocovaní. Žilinská župa pre domácich ako i pre návštevníkov pripravuje stále nové lákadlá.

Obľúbenou aktivitou v zimných mesiacoch je bežkovanie. Podpore bežkárského športu je tento rok naklonená aj tuhá zima s bohatou snehovou nádielkou. Kým po minulé roky nebolo možné pre nedostatok snehu upraviť celú trasu Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály, tento rok je upravená celá magistrála. Pre milovníkov bežeckého športu je k dispozícii Bežkoservis na webovej stránke Žilinskej župy ako i na facebookovej stránke magistrály, ktorý prináša aktuálne správy o úprave trasy. Začiatkom februára sa môžu bežkári tešiť na tradičné podujatie Prechod Beskydsko-Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou, ktorý je naplánovaný na 9. február 2019.

Žilinská župa bude i v tomto roku pokračovať v rozvoji cyklodopravy a cykloturistiky. V rámci cezhraničného projektu Na bicykli k susedom budú vyznačené nové cykloturistické trasy a obnovené značenia na už existujúcich cykloturistických trasách na slovensko-českom pohraničí v celkovej dĺžke 48 km. Projekt zahŕňa výstavbu úseku cyklotrasy spájajúcej hrad Budatín s hradom Strečno na ľavom brehu rieky Váh v celkovej dĺžke 3,8 km. Dostavbou tohto úseku dôjde k zokruhovaniu trasy od Budatína popri rieke Váh a okolo nádrže Vodného diela. Prioritou pre nasledujúce roky je projektová príprava, majetkoprávne vysporiadanie a následná realizácia Vážskej cyklotrasy v koridore rieky Váh v úsekoch Strečno - Lipovec -Vrútky (16,7 km), Žilina – Bytča – Hranica TSK (25 km)  a v oblasti Kraľovianskeho  meandra.

Cestovný ruch bude župa rozvíjať aj s použitím fondov z Európskej únie. V rámci projektu „Bicyklom na horské chaty“ budú vyznačené trasy k vybraným horským chatám, ktoré sa tak sprístupnia aj cykloturistom. Prostriedky z fondov župa investuje aj na tvorbu nových propagačných materiálov, máp a praktických predmetov pre turistov, cykloturistov, či návštevníkov kraja.

Počas hlavnej sezóny budú cyklistom k dispozícií populárne cyklobusy, ktoré ich odvezú k atraktívnym lokalitám a cyklotrasám v Terchovej, na Turci či na Kysuciach. Najvernejších cyklistov župa na konci sezóny opäť odmení atraktívnymi cenami.

Žilinská župa bude pokračovať v osádzaní mapových stojanov s vyznačenými turistickými a cykloturistickými trasami. V roku 2017 boli osadené mapové stojany v regióne Kysuce a Horné Považie, o rok neskôr v regióne Orava a tento rok sú v príprave mapové stojany pre regióny Liptov a Turiec. Župa tak zavŕši sériu inštalácie informačných panelov v rámci celého kraja.

Prezentáciu ponuky cestovného ruchu odštartuje Žilinská župa na veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour 2019 už počas nasledujúcich dní od 24. do 27.januára 2019 v bratislavskej Inchebe. V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu KOCR Žilinský turistický kraj bude pokračovať v prezentačných aktivitách na veľtrhoch a podujatiach počas celého roka.

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Župné cyklobusy môžete využiť posledných 18 dní
Už len 18 dní budú premávať jedinečné autobusy vybavené špeciálnymi cyklovozíkmi. Žilinská župa aj tento rok pripravila pre milovníkov cyklistiky úspešný koncept cyklobusov, ktoré toto leto prepravili od polovice júna do konca augusta už 933 cestujúcich s bicyklami.
viac
08.08.2019
Záleží na každom názore
Žilinská župa pripravila nový projekt, cieľom ktorého je prispieť k zlepšeniu kvality poskytovaných služieb a efektívne reagovať na potreby návštevníkov svojich inštitúcií. Od prvého augusta spustila online prieskum vo svojich múzeách, galériách, knižniciach, ale i divadlách.
viac
07.02.2020
Bežkárska sezóna sa rozbieha
Kým minulý rok bola bežkárska sezóna v plnom prúde, tento rok sa pre nepriaznivé počasie rozbieha pomalšie. Župa aj napriek tomu upravuje úseky obľúbenej Beskydsko-Javorníckej bežeckej magistrály keď to počasie a podmienky umožňujú.
viac
07.10.2023
Zimný štadión v Gelnici otvára sezónu, vlani ho zavreli pre nárast cien energií
Mesto Gelnica v piatok otvára sezónu na ľade Zimného štadióna Petra Bindasa. Ako informoval primátor Dušan Tomaško na sociálnej sieti, v rámci nej plánujú zorganizovať niekoľko nových podujatí. Minulý rok museli pre výrazné zdraženie energií štadión predčasne zatvoriť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %