Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
19.03.2024 12:15

Benediktínsky kláštor sa uchádza o cenu za najkrajšiu obnovenú pamiatku


Snímka zdroj: nrb


Biskupstvo Nitra sa uchádza o ocenenie Fénix - Kultúrna pamiatka roka za najkrajšiu obnovenú kultúrnu pamiatku. Do súťaže bol nominovaný obnovený komplex starobylého benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku, informovalo biskupstvo.


Predmetom aktuálnej rozsiahlej etapy obnovy benediktínskeho kláštora svätého Benedikta, opáta v Hronskom Beňadiku, bolo severozápadné krídlo so severozápadnou baštou, opátske krídlo, fasáda nádvoria rajského dvora, fasáda tzv. schodiskovej veže a juhovýchodné krídlo kláštora. Obnova a reštaurovanie vychádzali najmä z rozsiahlej rekonštrukcie z konca 19. storočia, keď väčšina objektov kláštora získala neogotickú podobu a veľká časť starších prvkov nenávratne zanikla. Zároveň však boli v dostupnej miere zachované, obnovené a prezentované aj zachované staršie vývojové vrstvy.         

Zrekonštruované objekty pamiatky slúžia nielen na duchovné účely, ale aj návštevníkom, ktorým poskytujú rôzne služby vrátane občerstvenia, ubytovania, muzeálnej expozície, výstavných a spoločenských podujatí a informačného servisu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.12.2018
Úsilie dobrovoľníkov na Katarínke vynieslo cenu Fénix – Pamiatka roka
Obnovená veža bývalého kostola a kláštora sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach pri Trnave získala cenu Fénix – Pamiatka roka 2017 aj cenu Najkrajšia obnovená pamiatka roka.
viac
25.04.2022
Najkrajšia národná kultúrna pamiatka sa nachádza v Galante
Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa stal víťazom hlasovania verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku v 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix a získa Cenu Nadácie SPP. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich.
viac
14.05.2022
Kultúrna pamiatka roka Fénix pozná víťazov
Držiteľmi ceny Fénix sa v rámci 15. ročníka rovnomennej súťaže stali Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne v Modre, Meštiansky dom v opevnení Martineum v Bratislave a hrad Uhrovec.
viac
18.03.2023
Kultúrna pamiatka roka - 16. ročník súťaže Fénix
Nadácia SPP spustila online hlasovanie o najkrajšie obnovenú kultúrnu pamiatku, do ktorého sa môže zapojiť verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %