Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.12.2019 08:00

BBSK poskytne Prešovu 50-tisíc eur na odstraňovanie následkov výbuchu plynu


Budova BBSK, ilustračná snímka.


Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol pripojiť k ďalším slovenským samosprávam a poskytnúť Prešovu dotáciu na odstraňovanie následkov výbuchu plynu. Vo výške 50-tisíc eur ju schválilo zastupiteľstvo BBSK.


Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na výjazdovom rokovaní krajského zastupiteľstva v Detve odsúhlasili finančnú pomoc mestu Prešov. Z rozpočtu kraja vyčlenili sumu 50-tisíc eur, ktorá je vo forme dotácie určená na odstraňovanie následkov výbuchu plynu v bytovke na Mukačevskej ulici. Banskobystrická župa sa tak pridala k ďalším samosprávam na Slovensku, ktoré takýmto spôsobom pomohli Prešovu.

„Cítime s ľuďmi, ktorí v okamihu prišli o svoje domovy, strechu nad hlavou či dokonca svojich blízkych. Verím, že poskytnutím finančnej pomoci mestu Prešov pomôžeme zmierniť následky tejto mimoriadne tragickej udalosti, ktorá si bohužiaľ vyžiadala aj ľudské životy,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter. Pomoc Prešovu schválili krajskí poslanci jednohlasne, rokovanie zastupiteľstva začalo minútou ticha za obete tejto tragédie.

Peniaze pôjdu z rezervy BBSK, poskytnutie dotácie mestu mimo územia kraja umožňuje zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy v prípade, ak tu dôjde k živelnej pohrome alebo k havárii.

Tragické udalosti v Prešove sa odohrali 6. decembra. Krátko popoludní v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici vybuchol plyn. Nešťastie si vyžiadalo viacero ľudských životov a desiatky zranených. Bytovka je po výbuchu neobývateľná, čím desiatky ľudí prišli o strechu nad hlavou.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.12.2019
Bratislava pošle mestu Prešov finančný dar 20-tis. eur
Mesto Bratislava pošle mestu Prešov finančný dar 20-tis, eur. Chce tak pomôcť obyvateľom Prešova, ktorých v piatok 6. decembra zasiahla tragická udalosť - výbuch plynu v bytovke na Mukačevskej ulici. Nenávratnú finančnú pomoc schválili vo štvrtok bratislavskí mestskí poslanci.
viac
14.12.2019
Peniaze pôvodne určené na Hviezdoslavov ples pôjdu na pomoc Prešovu
Mesto Dolný Kubín sa pridalo k slovenským samosprávam, ktoré sa rozhodli zaslať finančnú pomoc do Prešova. Príspevok 4000 eur odsúhlasili dolnokubínski mestskí poslanci na štvrtkovom (12. 12.) rokovaní.
viac
23.04.2020
Prešovskí poslanci schválili prijatie úveru vo výške 4 milióny eur
Na dofinancovanie stavieb, ktoré má mesto schválené v pláne investičnej výstavby, prešovskí mestskí poslanci v stredu schválili úver vo výške 4 milióny eur.
viac
27.02.2024
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %