Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
09.06.2023 08:25

Bardejovská nemocnica prejde rekonštrukciou z Plánu obnovy a odolnosti SR


Bardejovská nemocnica.


Prístavbu, rekonštrukciu viacerých oddelení a vytvorenie ambulancie bude realizovať Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove z financií v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Koncom mája podpísala zmluvu s rezortom zdravotníctva.


Poskytnutá suma predstavuje 11,5 milióna eur s DPH a vyvolaná investícia zo strany nemocnice bude na úrovni približne milión eur.

Výsledkom projektu bude prístavba k hlavnému monobloku, rekonštrukcia gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie s pracoviskom jednodňovej zdravotnej starostlivosti, interného a geriatrického oddelenia a vytvorenie infektologickej ambulancie.

"Do konca marca 2024 musíme dokončiť výber dodávateľa a celá stavba s funkčnosťou musí byť dokončená do konca júna 2026. Pokiaľ bude proces verejného obstarávania dokončený do 1. kvartálu 2024, tak si myslíme a je to aj po konzultácii s projektantmi, stavbármi a podobne, že projekt sa podarí a do konca júna 2026 sa to stihne," uviedol po štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľ nemocnice Marián Petko a doplnil, že ak by termín nestihli, museli by peniaze vrátiť.

Jedným z benefitov pre pacientov budú jedno- a dvojlôžkové izby so samostatným sociálnym zariadením. Ďalším benefitom bude podľa riaditeľa vyšší počet operácií, čo znamená, že pacienti sa na ňu dostanú skôr.

"Teraz robíme artroskopie a v roku 2026 je predpoklad, a tak to aj má byť, že budeme robiť aj totálne endoprotézy. Ďalej v ľahších operačných výkonoch, týka sa to chirurgie, traumatológie, ortopédie nebude musieť pacient ležať v nemocnici, ale príde na jednodňovku," doplnil Petko.

Bardejovská nemocnica je zaradená do druhej úrovne a má spádovú oblasť 105 000 obyvateľov. Podľa riaditeľa už spĺňajú všetky kritériá, musia rozvinúť ortopédiu. Nedostatok lekárov v jednotlivých odboroch riešia systémovo dlhodobo a situácia v nemocnici je aktuálne stabilizovaná.

"Chceme prijať pre ortopédiu minimálne dvoch lekárov. Výhľadovo vychádzajúc z európskej skúsenosti sa ukazuje, že väčším problémom začínajú byť sestry. Zaoberáme sa aj touto oblasťou," vysvetlil Petko s tým, že aktuálne má nemocnica 800 zamestnancov.

"Celková investícia by mala dosiahnuť zhruba 13 miliónov eur. Čo sa týka vyvolaných investícií, sú to počítače, počítačová technika, drobný hmotný majetok a nábytky," povedal ekonomický námestník nemocnice Marián Petko mladší s tým, že rátajú i s rastom cien a priebežne to v rámci finančnej komisie vyhodnocujú. Rovnako sledujú i infláciu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
23.01.2021
Návrh Plánu obnovy SR predstavený v Bruseli
Rezort financií Ministerstvo financií SR poslal v decembri komplexný návrh Plánu obnovy a odolnosti SR Európskej komisii. Rezort predstavil hlavné priority slovenského Plánu obnovy na tohto týždňovom rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti v Bruseli.
viac
06.03.2023
Nemocnica Poprad prejde rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 42,2 milióna eur
Nemocnica Poprad splnila podmienky podpory a získa na komplexnú obnovu a prestavbu z plánu obnovy viac ako 42,2 milióna eur.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %