Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.03.2023 10:35

Nemocnica Poprad prejde rozsiahlou rekonštrukciou za viac ako 42,2 milióna eur


Nemocnica Poprad.


Nemocnica Poprad splnila podmienky podpory a získa na komplexnú obnovu a prestavbu z plánu obnovy viac ako 42,2 milióna eur.


Financie budú využité na rekonštrukciu majetkovej infraštruktúry a technického vybavenia, ako aj zníženie energetickej náročnosti nemocnice.

Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda, v prípade možnosti zapojenia sa do projektu z Plánu obnovy a odolnosti SR ide pre popradskú nemocnicu o jedinečnú a neopakovateľnú možnosť na získanie finančných prostriedkov.

"Nemocnica je totiž jedinou štátnou všeobecnou nemocnicou, ktorá je zároveň akciovou spoločnosťou a jej jediným akcionárom je štát, v mene ktorého koná ministerstvo zdravotníctva. Obchodná spoločnosť nie je naviazaná na štátny rozpočet a nemá možnosť použiť kapitálové výdavky. Jediný externý zdroj financovania pre popradskú nemocnicu doteraz predstavovali finančné prostriedky z eurofondov, ktorých možnosti sú obmedzené a nemocnica ich niekoľkokrát úspešne využila," povedala Galajda.

Rekonštrukcia sa podľa nej dotkne konkrétne 349 zrekonštruovaných lôžok na desiatich poschodiach. Po rekonštrukcii bude nemocnica disponovať 452 lôžkami.

Cieľom projektu je podľa hovorkyne zabezpečenie kvalitnej zdravotnej starostlivosti, ktorá bude orientovaná na pacienta, zatraktívnenie pracovného prostredia pre personál, zvýšenie komfortu pre pacienta a personál a zníženie rizika nozokomiálnych nákaz.

"Realizáciou projektu sa vytvorí vhodné prostredie pre vykonávanie modernej medicíny, čím sa zatraktívni prostredie pre špičkových odborníkov, ktorí budú mať záujem pôsobiť v nemocnici," doplnila Galajda.

Rekonštrukcia nadväzuje na rekonštrukciu gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, vybudovania jednotky resuscitačnej starostlivosti o novorodencov (JRNS), rekonštrukciu a prístavbu urgentného príjmu II. typu, nadstavbu strojovne vzduchotechniky a chladenia a vybudovanie bezbariérového prístupu a výťahov.

Predpokladané investície predstavujú sumu 42 262 620 eur bez DPH z prostriedkov plánu obnovy.

Výstavba popradskej nemocnice siaha do 60. a 70. rokov minulého storočia. Základný kameň nemocnice v Poprade bol položený 29. mája 1965 a v roku 1971 bola otvorená nová poliklinika, ku ktorej v roku 1974 pribudla nemocnica II. typu. Budovy a infraštruktúra tejto nemocnice doteraz neprešli komplexnou rekonštrukciou, ktorá je dnes nevyhnutná pre ďalšie poskytovanie zdravotnej starostlivosti na úrovni 21. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2018
Plán rozvoja by mal v Matejovciach priniesť systém, poriadok a postupnosť
Mesto Poprad vytvorilo spoločne s Klubom Matejovčanov pracovnú skupinu, ktorej cieľom je vypracovať dlhodobý plán rozvoja pre túto časť mesta. Má za sebou už tri stretnutia, na ktorých sa postupne prešlo od informatívnych správ ku konkrétnym požiadavkám a navrhovaným riešeniam.
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
09.06.2023
Bardejovská nemocnica prejde rekonštrukciou z Plánu obnovy a odolnosti SR
Prístavbu, rekonštrukciu viacerých oddelení a vytvorenie ambulancie bude realizovať Nemocnica s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove z financií v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR. Koncom mája podpísala zmluvu s rezortom zdravotníctva.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %